Rubeľ oproti euru oslabil až na úroveň 80 RUB/EUR

Ruský rubeľ v utorok oslabil o takmer jedno percento a oproti spoločnej európskej mene sa dostal na štvormesačné minimum 80 RUB/EUR.

29.12.2015 13:19
debata (41)

Dôvodom oslabenia ruskej národnej meny sú nízke ceny ropy a záver obdobia platenia daní v Rusku. Do 9:04 GMT si rubeľ oproti euru odpísal 0,98 % a klesol na úroveň 80 RUB/EUR a voči doláru oslabil o 0,75 % na 72,77 RUB/USD.

Cena londýnskej ropy Brent, ktorá je globálnou referenčnou cenou hlavného exportného artikla Ruska, v utorok síce posilnila o 0,1 % na 36,7 USD za barel, ale stále bola v blízkosti jedenásťročného minima. Dôvodom slabej ceny ropy je to, že na energetické trhy nepriaznivo vplýva prebytok dodávok na globálny trh a spomaľovanie čínskej ekonomiky.

„Po krátkej pauze rubeľ opäť oslabuje voči doláru a euru,“ uviedol Igor Kovalev, analytik InstaForex. Po strate podpory zo strany exportérov sa ruská mena podľa neho totiž opäť koncentruje na vývoj cien ropy. Ruské firmy platili minulý týždeň v piatok daň z ťažby minerálov a tento týždeň v pondelok daň zo zisku. To poskytlo rubľu dočasnú podporu, keďže platenie daní znamenalo, že firmy konvertovali zisky z exportu na národnú menu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ