Ukrajina môže v januári uvaliť embargo na ruské produkty

Ukrajina v stredu zverejnila zoznam produktov, na ktorých dovoz z Ruska môže od budúceho mesiaca uvaliť embargo. Išlo by o odvetné opatrenia voči Moskve, ktorá v decembri zrušila dohodu o preferenčnom obchode s Kyjevom.

30.12.2015 13:22
debata (61)

Embargo na dovoz niektorých produktov z Ruska je podľa ukrajinského ministerstva hospodárstva „reakciou na činy Ruskej federácie“ a navrhlo, aby zákaz dovozu platil od 10. januára. Podľa vyhlásenia ministerstva hospodárstva by embargo malo byť okrem iného uvalené na mäso, mäsové produkty, detské výživy, čokoládu, ryby, syr, kávu, pivo, tabak, alkohol, herbicídy a železničnú techniku vrátane lokomotív. Vláda ešte musí zoznam schváliť.

Obchodný spor medzi Ruskom a Ukrajinou sa začal po tom, čo Moskva s odôvodnením „mimoriadnych okolností ovplyvňujúcich záujmy a hospodársku bezpečnosť Ruska“ zrušila preferenčný obchod s Kyjevom. Je to však reakcia na obchodnú dohodu medzi Kyjevom a Európskou úniou, ktorá vstúpi do platnosti budúci mesiac. Moskva tvrdí, že dohoda medzi Ukrajinou a EÚ by mohla viesť k záplave európskych produktov na trh, čo by mohlo ohroziť konkurencieschop­nosť ruského exportu.

Ukrajinská vláda minulý týždeň získala od parlamentu povolenie uvaliť na Rusko obchodné embargo. „Ľutujem ruské rozhodnutie ukončiť preferenčný obchod s Ukrajinou,“ uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko. Zároveň však dodal, že je „pripravený zaplatiť“ za obchodnú dohodu s EÚ. Kyjev informoval, že obchodná vojna s Ruskom by mohla Ukrajinu v budúcom roku stáť 600 mil. USD, teda približne 0,6 % obchodného obratu.

Užšie väzby medzi Ukrajinou a EÚ boli jadrom zápasu o vplyv na Ukrajine medzi Bruselom a Moskvou. Vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dohodu začiatkom roka 2014 odmietol, pričom bol pod tlakom Ruska. To viedlo k protestom, Janukovyč musel odísť a k moci sa dostali proeurópski lídri. Rusko neskôr anektovalo polostrov Krym a podporilo separatistov na východe Ukrajiny. Tieto udalosti viedli k najchladnejším vzťahom medzi Moskvou a západnom za posledné dekády.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina