Manažér Naftogazu vyvolal údiv, píše o prudkom zdražení tranzitu ruského plynu

Slová jedného z manažérov Naftogazu o radikálnom zvýšení ukrajinských cien za tranzit ruského plynu do Európy vyvolali obavy, či sa nezačne nová plynová vojna.

31.12.2015 14:14
debata (96)

Riaditeľ pre rozvoj podnikania ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko na facebooku oznámil radikálne zvýšenie cien za tranzit ruského plynu cez Ukrajinu v budúcom roku. Žiadne bližšie podrobnosti neuviedol. Odborníci však upozorňujú, že Naftogaz nemôže jednostranne zvyšovať sadzby a táto akcia by mohla ohroziť tranzit plynu do Európy.

Kyjev a Moskva sa kvôli dohode o tranzite plynu súdia, prípad posudzuje súd v Štokholme. Informuje o tom internetový server gazeta.ru.

Súčasná zmluva o tranzite plynu stanovuje premenlivú sadzbu, ktorá sa odvíja od aktuálnych cien plynu. Teraz je podľa serveru 2,73 dolára za tisíc metrov kubických na 100 kilometrov.

Interfax v stredu uviedol, že ukrajinská komisia pre reguláciu v oblasti energetiky upravila metodiku výpočtu taríf pre prepravu zemného plynu cez jej územie, ktorá výrazne zdražuje ceny pre Gazprom.

Kyjev dlhodobo nie je spokojný s cenami za tranzit plynu. V októbri 2014 podala Ukrajina kvôli dohode žalobu na stockholmský súd, pretože Rusko vraj neposlalo plynovodom dohodnutý objem. Požaduje odškodné 6,2 miliardy dolárov.

Šéf ruského Národného fondu energetickej bezpečnosti Konstantin Simonov však upozorňuje, že Ukrajina nemôže jednostranne meniť existujúcu zmluvu o tranzite plynu. Súčasné tarify sú potom priamo viazané na vývoj cien zemného plynu, ktoré sú práve teraz veľmi nízke.

Ukrajinský odborník na energetiku Valentin Zemljanskyj potom poukázal na to, že medzinárodné dohody majú prednosť pred vnútroštátnymi právnymi predpismi. Ustanovenia uzavreté v rámci medzinárodnej dohody tak majú prednosť pred rozhodnutím vlády. Upozornil tiež na súd v Štokholme. Podľa neho bude možné jednať o zmenách až potom, keď bude známe rozhodnutie súdu.

Simonov nevylučuje, že oznámenie o nových tarifách môže byť pokusom Ukrajiny o tlak na Európu, ktorá potrebuje neprerušený tranzit ruského plynu cez ukrajinské územie. V prípade radikálneho postupu by totiž mohlo oznámenie vyústiť až do sporu, ktorý by mohol spôsobiť prerušenie tranzitu plynu, podobne ako to bolo na prelome rokov 2008 a 2009. Podľa Simonova sa Kyjev týmto spôsobom môže snažiť donútiť Európu zaplatiť za ruský plyn pre Ukrajinu.

Ukrajina zatiaľ odmietala kúpu ruského plynu s tým, že má dostatok zásob na zimu. Odoberá aj prostredníctvom spätného toku z Európy ruský plyn, ktorý je touto cestou pre ňu lacnejší. Odborníci z Ruska i Ukrajiny aj Gazprom sa však domnievajú, že chladné počasie môže spôsobiť, že Ukrajina bude musieť odobrať plyn tiež z Ruska.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina