Medzi EÚ a Ukrajinou začína platiť dohoda o voľnom obchode

Po viac ako ročnom odkladu sa v piatok Európska únia aj Ukrajina začínajú riadiť podmienkami vzájomnej dohody o voľnom obchode.

01.01.2016 08:35
debata (25)

Zmluva, ktorá výrazne uľahčuje obchodnú výmenu EÚ a Ukrajiny, je ale tŕňom v oku Ruskej federácii. Oficiálnym dôvodom sú negatívne dopady na ruský trh.

Brusel a Kyjev sa viac ako 15 mesiacov snažili ruské obavy rozptýliť, ani posledné rokovanie v decembri ale neboli úspešné. Moskva v polovici minulého mesiaca pozastavila s platnosťou k 1. januáru 2016 svoju vlastnú obchodnú dohodu s Ukrajinou.

Podľa dokumentov z Európskej komisie žiadali Rusi od Ukrajincov, aby napríklad fakticky dodržiavali ruské embargo na niektoré potraviny z EÚ alebo aby oznamovali ruskej strane ceny tovarov dovezených z únie.

Zmluva, ktorej niektoré podmienky EÚ už jednostranne plní od novembra 2014, umožní ukrajinským firmám jednoduchší prístup na rozsiahly európsky trh a európskym spoločnostiam na trh ukrajinský. Zmluva súvisí s významnou asociačnou dohodou dvadsaťosmičky a Ukrajiny.

Dohoda medzi EÚ a Kyjevom ruší väčšinu colných bariér. Podľa Európskej komisie má v strednodobom horizonte znamenať približne šesťpercentné zvýšenie ukrajinského hrubého domáceho produktu. Napomôcť by tiež mala zbližovaniu obchodných štandardov a podnikateľského prostredia a tým podporiť prílev investícií do zadlženej východoeurópskej krajiny.

Dohodu už ratifikovali všetky krajiny Európskej únie. V apríli sa však o nej bude v Holandsku, kde zmluvu potvrdil parlament, konať referendum. Potrebný počet podpisov pod svoju petíciu totiž získala jedna z holandských satirických webových stránok. Výsledok hlasovania nie je právne záväzný, vláda terajšej predsedníckej krajiny EÚ má však názor občanov „zohľadniť“, ak bude účasť najmenej tridsaťpercentná.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Ukrajina #voľný obchod