Euro voči doláru vlani stratilo desatinu hodnoty

Americký dolár v roku 2015 na devízových trhoch spevnil voči euru aj ďalším popredným svetovým menám.

01.01.2016 11:40
debata

Dolár voči jednotnej európskej mene v minulom roku spevnel zhruba o desať percent a ku košu šiestich mien posilnil viac ako deväť percent.

Dolár spevňuje už dlhšiu dobu, nahor sa vydal už v máji 2014. Ku košu mien sa jeho hodnota doteraz zvýšila o štvrtinu a k euru o viac ako pätinu. V minulom roku doláru k rastu pomáhala nádeje na zvýšenie úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou (Fed), ktorá k tomuto kroku pristúpila v decembri prvýkrát po skoro desiatich rokoch.

Dolár ale minulý rok spevňoval aj pod vplyvom naďalej uvoľnenej menovej politiky japonskej a Európskej centrálnej banky. Odborníci predpokladajú, že rozdielne prístupy v menovej politike budú hrať významnú úlohu tiež prinajmenšom v prvom štvrťroku nadchádzajúce­ho roka.

„Fed by v marci mohol prísť s ďalším zvýšením (sadzieb), čo sa do cien plne nepremietlo, a pre dolár by to malo predstavovať novú oporu,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik Richard Franulovich zo spoločnosti Westpac.

Dolár posilňoval aj v posledný deň minulého roka. Euro k americkej mene vo štvrtok kleslo až na 1,0875 USD, teda najnižšiu hodnotu za viac ako týždeň. Dolárový index, ktorý meria výkon dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, sa vyšvihol až na 98,564 USD, najviac za viac ako týždeň. K ruskému rubľu sa dolár vyšvihol na viac ako ročné maximum 74,32 RUB. Stalo sa tak po ďalšom prepade cien ropy, ktorej je Rusko významným svetovým vývozcom.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár