Ani mäso, ani alkohol. Kyjev schválil zoznam zakázaných ruských potravín

Ukrajinská vláda schválila zoznam ruských potravín, ktorých dovoz do krajiny bude s platnosťou od 10. januára zakázaný.

02.01.2016 16:11
debata (245)

Kyjevský kabinet to v sobotu oznámil na svojom webe. Opatrenie je súčasťou špirály krokov, ktorými oba štáty vzájomne zaťažujú svoje hospodárske a obchodné styky po uzavretí asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Jej hospodárska časť zahŕňajúca vytvorenie zóny voľného obchodu nadobudla účinnosť s príchodom nového roku.

Zoznam embargovaných potravín je reakciou na zrušenie rusko-ukrajinskej dohody o zóne voľného obchodu, o ktorom rozhodla Moskva v nadväznosti na príklon Ukrajiny k EÚ. Na Ukrajinu sa nebude smieť dovážať 43 druhov ruských potravinárskych výrobkov vrátane pekárenskej produkcie, mäsa, rýb, cigariet a alkoholu. Opatrenie má platiť do začiatku augusta, prípadne dovtedy, než Rusko odvolá svoje rozhodnutie zrušiť preferenčný režim v obchode s Ukrajinou.

Ukrajina zároveň s platnosťou od soboty začala uplatňovať nový colný režim v obchodných vzťahoch s Ruskom. Aj tento krok je vyvolaný zrušením rusko-ukrajinskej dohody o zóne voľného obchodu, ktorá platila od októbra roku 2011. Zavedenie ciel v obchode s Ruskom má byť zatiaľ v platnosti rok, ak sa sankčné prístup Moskvy nezmenia.

Dramatické obmedzenie ukrajinsko-ruskej obchodnej výmeny je jedným z dôsledkov zásadných zmien v orientácii ukrajinskej zahraničnej a hospodárskej politiky po predminulom prevrate v Kyjeve. Moskva sa obáva, že v prípade zachovania preferenčného režimu v obchodných vzťahoch s Ukrajinou by ruský trh nekontrolovane zaplavil západoeurópsky tovar dovážaný bezcolne na Ukrajinu.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina