Fico: Ak zníženie DPH prinesie efekt, môže prísť ďalšie

Okruh potravinárskych výrobkov, na ktoré sa od 1. januára vzťahuje nižšia sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH), by sa mohol v budúcnosti rozšíriť.

03.01.2016 12:13
debata (47)

Naznačil to na nedeľňajšom brífingu premiér Robert Fico, ktorý si bol v jednom zo seneckých supermarketov skontrolovať aplikáciu zníženia DPH na základné potraviny v praxi. Podľa Fica je však najprv potrebné počkať, ako bude historicky prvé zníženie dane za potraviny reálne fungovať, potom sa môže diskutovať o budúcnosti zdaňovania potravín.

„Pokiaľ by sme mali k dispozícii väčší objem finančných prostriedkov, možno by sme išli ďalej. Ale je to prvé historické zníženie DPH na potraviny, preto nás celkom zaujíma, ako sa bude zníženie v praxi realizovať, či prinesie efekt, ktorý očakávame, a potom po vyhodnotení tohto rozhodnutia sa môžeme ďalej baviť o budúcnosti, čo budeme ďalej s daňou tohto typu robiť,“ povedal Fico.

V prípade účasti Smeru-SD vo vláde to však zrejme v tomto roku nebude. „Ja vidím v roku 2016 iné priority,“ tvrdí Fico. Podľa neho je potrebné počkať na koniec roku 2016, aký bude praktický výsledok zníženej sadzby DPH po roku jej fungovania. Ak sa podľa neho potvrdia očakávané pozitívne efekty na producentov potravín či vo zvýšenej spotrebe týchto produktov, bude podľa neho priestor o rozšírení zníženej DPH hovoriť.

Od začiatku roka 2016 sa pritom znížila sadzba dane z pridanej hodnoty z 20 % na 10 % na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso. Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Z rybaciny Smer-SD presadil nižšiu daň aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostali iba samotné mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb.

Ako v nedeľu na brífingu v seneckej Jednote dodal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, v prípade veľkých obchodných sietí sa tak nižšia DPH vzťahuje na stovky predajných položiek. Pri všetkých by pritom mala byť aj informačná cena potravinárskeho výrobku s pôvodnou sadzbou 20 %. Zníženie cien podľa Jahnátka sledujú monitorovacie tímy, ktoré v každom kraji kontrolujú zhruba dve desiatky predajní. Zatiaľ však žiadne problémy neevidujú. „Myslím si, že obchodníci veľmi zodpovedne pristúpili k zníženiu DPH a neprišlo k neodôvodnenému zvýšeniu cien,“ povedal Jahnátek.

Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne. V samotnom roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 mil. eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 mil. eur a v roku 2018 na 84,6 mil. eur.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Potraviny #DPH