Západ Európy zásobovali plynom najmä Nóri, Rusi sú tesne za nimi

Nórsko vlani zostalo najväčším dodávateľom zemného plynu do krajín západnej Európy. Jeho náskok pred Ruskom, ktoré je najväčším dodávateľom plynu do celej Európskej únie, sa ale znížil. S odvolaním sa na predbežné štatistické údaje to v pondelok uviedla agentúra Reuters.

05.01.2016 08:23
debata (19)

Podľa predbežných údajov nórskeho prevádzkovateľa plynovodov Gassco sa vývoz do Európy vlani zvýšil na rekordných 108,6 miliardy metrov kubických zo 101,1 miliardy v roku 2014.

Ruský plynárenský gigant Gazprom podľa údajov spoločnosti Thomson Reuters Point Carbon vyviezol do západnej Európy 104 miliárd metrov kubických plynu. Predvlani to bolo 95 miliárd.

Údaje z Ruska zahŕňajú Českú Republiku a Slovensko, nezahŕňajú však ďalšie členské štáty EÚ z východnej Európy ani pobaltské krajiny. Pokrývajú tak zhruba tie isté krajiny, do ktorých vyváža Nórsko, uviedla analytička Thomson Reuters Point Carbon Marina Tsyganková.

Upozornila, že dodávky z Ruska aj Nórska sa vlani zvýšili čiastočne kvôli obmedzeniu ťažby na holandskom poli Groningen. Vývoz z Nórska rástol vlani tiež vďaka vyššej ťažbe z najväčšieho nórskeho poľa Troll.

Nórsko predstihlo Ruskú federáciu a stalo sa najväčším dodávateľom zemného plynu do západnej Európy v roku 2014. Rusko je však naďalej hlavným dodávateľom plynu do celej EÚ, kam dodáva približne tretinu objemu plynu, ktorý sa v regióne spotrebuje.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Nórsko