Cena ropy Brent klesla pod 33 dolárov za barel

Ceny ropy na svetových trhoch v stredu pokračujú v hlbokom prepade, severomorský Brent v priebehu obchodovania v Ázii odpísal viac ako päť percenta a dostal sa na 32,16 dolára za barel.

07.01.2016 09:55
debata (67)

To je najnižšia cena od apríla 2004. Ceny tlačí nadol pretrvávajúci previs ponuky nad dopytom a tiež turbulencie na finančných trhoch najmä v Ázii, kde prudko klesajú ceny čínskych akcií.

Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlacnela tiež o viac ako päť percent a dostala sa na 32,10 USD za barel. To je najnižšia cena od decembra 2003. Za poklesom sú podľa analytikov predovšetkým rastúce zásoby ropných produktov v Spojených štátoch.

Hlavný index čínskych akcií CSI 300 vo štvrtok asi štvrť hodiny po začiatku seansy odpísal viac ako sedem percent, takže obchodovanie bolo automaticky po zvyšok dňa zastavené. Stalo sa to už druhýkrát v tomto týždni. Čínsky jüan sa potom voči doláru prepadol najnižšie od februára 2011. Čína je druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete po Spojených štátoch.

Americký Úrad pre energetické informácie (EIA) v stredu oznámil, že zásoby benzínu v USA minulý týždeň stúpli o 10,6 milióna barelov. To predstavuje najvýraznejší nárast od roku 1993.

Svetové ceny ropy kvôli previsu ponuky nad dopyt už od júna 2014 klesli zhruba o 70 percent. To spôsobuje veľké problémy nielen ropným spoločnostiam samotným, ale aj krajinám, ktoré sú silne závislé na príjmoch z predaja tejto strategickej suroviny.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa