Ruský Gazprom vlani zvýšil dodávky plynu do Európy

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom vlani zvýšila dodávky zemného plynu do Európskej únie a Turecka o osem percent na 159,4 miliardy kubických metrov, a to vďaka poklesu ťažby v Európe. Oznámila to v pondelok firma. Európska únia sa pritom usiluje znížiť závislosť na ruskom plyne.

11.01.2016 16:42
debata (56)

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležité suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre veľa európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

Začiatkom septembra podpísal Gazprom s európskymi partnermi dohodu o plánovanom rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn po dne Baltského mora do Európy. Šéf Gazpromu Alexej Miller v pondelok vyhlásil, že vlaňajší rast dodávok potvrdzuje potrebu tohto rozšírenia.

Proti rozšíreniu plynovodu protestovali na konci novembra krajiny východnej časti EÚ vrátane Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska v liste zaslanom podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi. K listu, ktorý upozorňoval na možné negatívne dopady projektu na energetickú bezpečnosť príslušných štátov i regiónu, sa nepripojilo Česko.

Predvlani Gazprom pod tlakom Európskej únie zrušil projekt plynovodu South Stream, ktorý mal dopravovať ruský plyn cez Čierne more a Bulharsko. Európska únia sa snaží závislosť na dodávkach ruského plynu obmedziť a podporuje rozvoj alternatívnych zásobovacích trás.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Gazprom