Kažimír s Babišom požiadajú Brusel o samozdanenie pri obchode s mäsom

Slovensko bude spolu s Českou republikou žiadať Brusel o povolenie zaviesť systém samozdanenia aj pri dani z pridanej hodnoty pri obchodovaní s mäsom. Avizovali to v pondelok v rámci vzájomného rokovania v Bratislave ministri financií oboch krajín Peter Kažimír a Andrej Babiš.

11.01.2016 17:37
debata (7)

Podľa Kažimíra je dôvodom tohto spoločného postupu najmä vysoký identifikovaný objem podvodov na dani z pridanej hodnoty pri obchodovaní s mäsom. V budúcnosti by pritom chceli dosiahnuť rozviazanie rúk pre jednotlivé členské krajiny Európskej únie v tom, aby mohli samy určovať, v ktorých oblastiach chcú systém samozdanenia v boji proti daňovým únikom zavádzať.

Minister financií Andrej Babiš je totiž presvedčený, že krajiny by mali mať možnosť rozhodovať o zavádzaní systému samozdanenia v jednotlivých oblastiach, ktoré dnes v rámci spoločných daňových pravidiel v únii zavádzať nemôžu.

„Pevne verím, že nakoniec kolegov finančných ministrov jednotlivých zemí a hlavne úradníkov v Bruseli presvedčíme, aby nám dali tie kompetencie,“ povedal na tlačovej konferencii. Ako doplnil Kažimír, v súčasnosti len pri niektorých prípadoch obchodovania s mäsom evidujú slovenskí daniari daňové úniky v objeme 60 mil. eur. Vhodné by bolo pritom podľa neho rozšíriť samozdanenie aj na ostatné sektory, ako telekomunikačné služby, repkový olej, marketing a reklamu.

Ministri financií v pondelok v Bratislave rokujú spoločne so svojimi tímami o desiatkach ľudí. Témou sú predovšetkým jednotlivé opatrenia na boj proti daňovým únikom. Jednou z oblastí, kde by sme sa mohli Českou republikou inšpirovať, je pritom podľa Kažimíra napríklad zadržiavanie prostriedkov pri podozrení daňovej trestnej činnosti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Česko #Slovensko