Servisy pre autá z emisnej kauzy Volkswagenu budú dobrovoľné

Návšteva servisov pre naftové vozidlá koncernu VW zasiahnuté emisným škandálom nebude na Slovensku povinná. Zhodli sa na tom vládni predstavitelia Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska, ktorí sa včera stretli v Prahe. V Nemecku sú zvolávacie akcie povinné.

12.01.2016 12:00
debata (3)

„Zvolávacie akcie budú v iniciačnej fáze na dobrovoľnej báze. Je však potrebné vyvinúť preventívne legislatívny rámec, aby sa zabránilo takýmto situáciám v budúcnosti,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko. Kým po slovenských cestách jazdí približne 46-tisíc vozidiel so sporným softvérom, v ostatných troch krajinách V4 sa ich celkovo nachádza ďalších 330-tisíc. Škandál sa v celosvetovom meradle týka 11 miliónov áut.

Emisný škandál prepukol v septembri minulého roka, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) obvinila koncern VW z inštalácie softvéru do svojich naftových automobilov na manipuláciu s emisnými testami. Problémy sa týkajú vozidiel značiek VW, Škoda, Audi a Seat vybavených motorom s označením EA¤189, ktoré majú objemy 1,2; 1,6 a 2,0 litra. Majitelia takto vybavených áut po rozhodnutí krajín V4 na Slovensku nebudú musieť absolvovať zvolávacie akcie, ktoré ohlásia národní importéri. Slovenské autá by do servisov mali začať zvolávať postupne od marca. Kto zvolávaciu akciu neabsolvuje, nehrozia mu žiadne postihy. Rovnako tak neodstránenie sporného softvéru nebude mať žiadny vplyv na spotrebu auta. Prítomnosť softvéru neodhalia stanice technickej kontroly alebo polícia, aj keď čísla motorov sporných áut zverejnené sú.

Pôvodne sa očakávalo, že opravy motorov si vyžiadajú nákladné servisné zásahy. V hre bola dokonca výmena vstrekovacieho systému vozidla. VW nakoniec našiel lacnejšie riešenie, pri ktorom v mnohých prípadoch postačí len preprogramovanie riadiacej jednotky auta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky #emisie