Most chce byť len vo vláde, ktorá štedrejšie zvýši dôchodky

Systém valorizácie dôchodkov by sa mal podľa podpredsedu strany Most-Híd Ivana Švejnu zmeniť tak, aby zabezpečil adekvátne zvyšovanie penzií.

13.01.2016 11:50
debata (8)

Na stredajšej tlačovej besede upozornil na to, že počas vlády Roberta Fica sa starobné dôchodky zvyšovali o čoraz nižšiu sumu. Kým od začiatku roka 2013 to ešte bolo o 11,20 eura, od začiatku tohto roka je to len o 1,9 eura. "Pokiaľ sa nezmení súčasný mechanizmus, tak to bude už od ďalšieho roka menej ako 1 euro,“ tvrdí. Zvýšenie valorizácie dôchodkov preto bude podľa Švejnu zásadnou podmienkou strany Most-Híd pri prípadných rokovaniach o ich účasti v budúcej vláde.

Dôchodky sa od začiatku tohto roka podľa Švejnu zvýšili o menej ako 0,5 % z priemernej sumy jednotlivých druhov dôchodkov, kým platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe stúpli o 4 %. Vláda podľa podpredsedu opozičnej strany na zvýšenie dôchodkov v tomto roku vynaloží 28 mil. eur, pričom Sociálna poisťovňa vykázala vyšší výber poistného oproti plánu o 140 mil. eur. "Myslím si, že je z čoho pridať na valorizácii dôchodcom,“ povedal. Upozornil na to, že napríklad spoločnosť Duslo Šaľa dostala daňové úľavy v sume 58 mil. eur. "Informačné systémy na daňovej správe tvoria štvornásobok valorizácie dôchodkov,“ povedal Švejna.

Od 1. januára tohto roka sa dôchodky zvýšili o pevnú sumu už štvrtý raz po sebe. Podľa zákona o sociálnom poistení sa dôchodky od začiatku roka 2016 zvyšujú o pevnú sumu, ktorá sa určí vypočítaným percentom z priemernej sumy jednotlivých dôchodkov vyplácaných k 30. júnu 2015. Toto percento tvorí súčet 80 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 20 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy za prvý polrok 2015. Keďže spotrebiteľské ceny za január až jún minulého roka medziročne nerástli, 0,46 % zodpovedá pätine z medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku v prvom polroku vlaňajška. Za prvý polrok minulého roka sa totiž priemerná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR medziročne zvýšila o 2,3 %.

Dôchodky sa budú zvyšovať o pevnú sumu aj v roku 2017. Od začiatku roka 2017 sa majú penzie zvyšovať o pevnú sumu, ktorá sa určí vypočítaným percentom z priemernej sumy jednotlivých dôchodkov vyplácaných k 30. júnu 2016. Pôjde o súčet 90 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 10 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy za prvý polrok 2016. Od roku 2018 sa začnú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov.

8 debata chyba