Slovensko má príliš štedrý dôchodkový systém, tvrdí štúdia Allianzu

Slovensko sa nachádza v dvadsiatke krajín s najohrozenejším dôchodkovým systémom. Vyplýva to z štúdie s názvom Global Pension Atlas od expertov skupiny Allianz, ktorá analyzuje demografický vývoj a dôchodkový systém vo vybraných 50 krajinách sveta, vrátane Slovenska.

14.01.2016 11:20
debata (324)

Príčinou postavenia Slovenska v rebríčku sú podľa zverejnenej štúdie okrem demografických faktorov, ako je rýchle starnutie populácie a nízka pôrodnosť, aj priveľké výdavky na vyplácanie penzií.

S pomocou Indexu udržateľnosti dôchodkov (PSI) vytvorili experti skupiny Allianz rebríček udržateľnosti národných dôchodkových systémov. Slovensko sa v rebríčku udržateľnosti dôchodkových systémov umiestnilo až na 35. mieste. Znamená to, že má z 50 krajín 16. najmenej udržateľný penzijný systém. Oveľa lepšie sa v rebríčku umiestnilo susedné Česko, Poľsko a pozitívnejšie vyhliadky v oblasti budúceho dôchodkového zabezpečenia ako my majú Maďari a aj Rumuni, či Bulhari.

Slovensko môže podľa štúdie čeliť zvýšenému riziku dlhodobej udržateľnosti súčasného dôchodkového systému. Dôvodom je odčerpávanie peňazí z druhého piliera pre zaplátanie rozpočtových problémov v krátkodobom a strednodobom horizonte. Menej peňazí v dôchodkovej kase môže podľa expertov skupiny Allianz ohroziť naplánované doplnenie nízkych štátnych penzií. To by mohlo ešte zvýšiť riziko pádu dôchodcov pod hranicu chudoby a štát by im tak musel poskytnúť sociálnu pomoc, čo by ešte viac zaťažilo verejné financie.

"Náš dôchodkový systém je na možnosti ekonomiky nastavený veľmi štedro. Na jedného dôchodcu dnes platia odvody viac ako dvaja pracujúci. Za pár desaťročí to bude už len jeden pracujúci,“ upozornil investičný manažér Allianz – Slovenská d.s.s. Miroslav Kotov. Prudký pokles pôrodnosti, ktorá patrí medzi najnižšie v Európe, spolu so silnými ročníkmi tzv. Husákových detí, podľa neho robí zo Slovenska krajinu s veľmi rýchlo starnúcou populáciou. Priebežný pilier pri jeho súčasnej štedrosti sa preto podľa Kotova stane neudržateľný.

324 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #DSS