Renault vyšetrujú pre podvod, jeho akcie sa prepadli

Francúzski vyšetrovatelia minulý týždeň prehľadali kancelárie francúzskej automobilky Renault. Vyšetrovanie by sa mohlo týkať emisií, informoval predstaviteľ odborového zväzu CGT Florent Grimaldi.

14.01.2016 16:03
debata (15)

„Vyšetrovatelia proti podvodom vykonali prehliadky na niekoľkých miestach automobilky Renault. Vedenie spoločnosti nepotvrdilo, či je vyšetrovanie spojené s emisiami oxidov dusíka, avšak podľa sektorov, ktoré vyšetrovatelia prehľadali, si myslíme, že by to mohlo byť spojené,“ povedal Grimaldi. Po týchto informáciách sa akcie spoločnosti Renault prepadli.

Spoločnosť Renault reagovala na tieto informácie a potvrdila prehliadky troch závodov v rámci vyšetrovania emisií. Doteraz sa v rámci vyšetrovania nenašli dôkazy o podvodnom softvéri inštalovanom do vozidiel Renault, oznámil výrobca áut. Automobilka pripomenula emisný škandál nemeckej firmy Volkswagen, ktorá sa priznala k inštalovaniu softvéru skresľujúceho skutočné množstvo vypúšťaných emisií.

Akcie francúzskeho výrobcu áut sa vo štvrtok po informáciách o vyšetrovaní emisií prepadli až o 22 %. Vyjadrenia automobilky však pomohli časť straty odpísať a o 12:46 GMT jej akcie v porovnaní so stredajšou záverečnou hodnotou klesli o 13,78 %. Agentúra Reuters informovala, že akcie Renaultu zaznamenávajú najhorší deň od 17. novembra 1994 a ich trhová hodnota stratila už 5 mld. eur.

Francúzske ministerstvo financií odmietlo tieto informácie komentovať.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault