Kyjev kúpi plyn od západných firiem za pôžičku z Európy

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz sa dohodla na nákupe 1,7 mld. kubických metrov plynu od európskych dodávateľov za cenu 188 až 211 USD za tisíc kubických metrov. Spoločnosť o tom informovala vo vyhlásení, ktoré zverejnila vo štvrtok.

14.01.2016 16:13
debata (142)

Ukrajina, ktorá stále vedie dlhodobý spor s Ruskom o cenu plynu, sa snaží pokrývať svoje potreby vlastnou ťažbou a dodávkami z Európy.

Najnovšia zmluva s európskymi dodávateľmi sa uzavrela v rámci dohody s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD) o poskytnutí úveru v sume 300 mil. USD na financovanie obchodu. Plyn bude dodávať päť spoločností vrátane švajčiarskej firmy Axpo Trading, nemeckej E.ON Global Commodities a talianskej spoločnosti Eni.

Objem zásob plynu na Ukrajine od polovice októbra, čiže od začiatku vykurovacej sezóny, k 11. januáru klesol o približne štvrtinu na 12,9 mld. kubických metrov. Ukrajina tvrdí, že má dostatok plynu na zabezpečenie dodávok počas zimy a na zaručenie stabilného tranzitu ruského plynu do Európy. Európska únia cez Ukrajinu dostáva zhruba 40 % plynu, ktorý importuje z Ruska.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina