Moskva je stále pripravená rokovať o plynovode do Turecka

Moskva je stále pripravená vystavať podmorský plynovod Turkish Stream do Turecka, ak partneri z Európy a Turecka budú mať o projekt záujem.

14.01.2016 16:18
debata (152)

Povedal to vo štvrtok v rozhovore s ruskou televíziou minister energetiky Alexander Novak. Rokovania o projekte, ktorý je známy aj ako TurkStream, boli zastavené v novembri, keď turecké lietadlo zostrelilo ruský bombardér blízko sýrsko-tureckej hranice.

Ruský plynárenský koncern Gazprom začal na projekte plynovodu TurkStream pracovať koncom roka 2014, keď pre nezhody s Európskou úniou odstúpil od projektu South Stream, teda plynovodu, ktorý mal obchádzať Ukrajinu a privádzať ruský plyn cez Čierne more na Balkán.

Plynovod má viesť do Turecka a odtiaľ ďalej do Európy. Pôvodné plány počítali s celkovou kapacitou 63 miliárd metrov kubických ročne, neskôr však bola jeho plánovaná kapacita znížená na 32 miliárd metrov kubických.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac uviedol, že projekt plynovodu bude uskutočnený, ak Turecko získa garancie z Bruselu. „Potrebujeme písomné garancie od Európskej komisie, že všetky trasy, vrátane jednej potenciálny do Európy cez Turecko, budú nielen realizované, ale budú tiež prioritné s podporou Európskej komisie. Ak nám turecký partner Gazpromu prinesie taký dokument, môžeme ísť ďalej. Bohužiaľ sa to zatiaľ nestalo,“ vyhlásil Putin.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Turecko #Turkish Stream