Predplatené telefónne karty možno zaniknú

Nad používaním predplatených telefónnych kariet sa zmráka. Povedal to minister financií Peter Kažimír po piatkovom rokovaní rady Ecofin, t. j. ministrov financií členských krajín EÚ.

15.01.2016 16:03
debata (13)

Podľa neho by sme sa už možno vo februári mohli od Európskej komisie dočkať záveru ako pokračovať. „Bohužiaľ sú jasne potvrdené zneužívania používania týchto kariet na telefonovanie a prenos dát pre účely terorizmu a konkrétnych teroristických útokov,“ konštatoval Kažimír.

Šéf rezortu financií predpokladá, že spomínanému spôsobu telefonovania možno „zvoní umieračik“. „A zrejme to môže byť klientmi vnímané ako zníženie komfortu, ale viem si predstaviť, že pre pocit vyššej bezpečnosti sa budeme musieť podvoliť takémuto kroku. Ale nie je to len na rozhodnutí ministrov financií, je to agenda, ktorá technicky patrí na úplne iné rady,“ dodal.

Podľa Kažimíra nejde o novú tému, Francúzi totiž s týmto problémom prišli zhruba pred rokom a nič sa od vtedy neudialo. „Akurát zomreli stovky ľudí aj pri použití takýchto technológií. Takže asi si treba vstúpiť do svedomia a z tohto pohľadu sme všetci podporili výzvu Francúzska a Nemecka, aby komisia naozaj rýchlo prišla s technickým riešením tohto problému,“ uzavrel Kažimír.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori