Energie ešte zlacnejú

Januárové zlacnenie elektriny o jedno percento a plynu o 3,6 percenta bolo príliš nízke. Je preto priestor na ďalší pokles cien v priebehu roka. Dôvodom je zníženie cien ropy až pod hranicu 30 dolárov za barel. S ropou klesajú aj svetové ceny elektriny a plynu. Opakuje sa tak situácia z vlaňajška, keď plyn na Slovensku zlacnel v januári a následne aj v septembri.

18.01.2016 13:00
sporák, energie, plyn, elektrina Foto: ,
Domácnosti môžu ušetriť tak na plyne, ako aj na elektrine.
debata (10)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zlacnil elektrinu od januára o jedno percento napriek tomu, že Inštitút finančnej politiky spadajúci pod ministerstvo financií odhadoval pokles cien elektriny o 1,8 percenta. V prípade zmeny cien plynu sa naplnili očakávania rezortu financií. Národná banka Slovenska však videla priestor na väčšie zlacňovanie. Namiesto toho vláda prišla s vratkami za plyn. Koncom tohto mesiaca by 1,4 milióna domácností malo dostať od 10 do 165 eur. Menší príspevok je pre rodiny v bytoch a väčší pre rodinné domy, ktoré plynom priamo kúria.

Kritiku, že ceny energií mohli ísť od januára rovno dole viac, regulačný úrad odmieta. Faktom je, že taký prudký pád cien ropy, akého sú trhy aktuálne svedkom, čakal málokto. „Stále sa zabúda na to, že každá určená cena je maximálnou cenou. Ak je napríklad cena elektriny ako komodity na trhu aktuálne nižšia ako cena zahrnutá do úradom stanovenej ceny, dodávateľom nič nebráni znížiť svoje ceny viac, ako určil úrad,“ tvrdí hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. „Vo veľkej miere závisí aj od odberateľov, ako svojím správaním nútia svojich dodávateľov na znižovanie cien,“ dodáva. Ako jednu z možností uvádza Lupták napríklad zmenu dodávateľa.

Cenový pokles elektriny, ktorá začiatkom roka zlacnela pre domácnosti minimálne o jedno percento, citeľnú úsporu v peňaženke neprinesie. Hoci cena silovej elektriny na medzinárodných trhoch klesá, Slováci na účtoch za elektrinu zaplatia ročne len o niekoľko eur menej.

Na Pražskej energetickej burze, kde sa obchoduje aj s elektrinou dodávanou na Slovensko, sa znižujú ceny elektriny už niekoľko rokov. Z vrcholu 90 eur/MWh v roku 2008 postupne cena spadla až pod úroveň 30 eur/MWh na jeseň 2015. Prebytky elektriny nakupujú na burze najmä alternatívni dodávatelia, ktorí ju v porovnaní s dominantnými dodávateľmi ponúkajú domácnostiam o niekoľko percent lacnejšie.

Keď sa začiatkom roka znížili ceny elektriny pre domácnosti v priemere o jedno percento, regulátor vyčíslil pre domácnosti s veľmi nízkou spotrebou ročnú úsporu v priemere na tri eurá. Pre odberateľov, ktorí majú doma bežné domáce spotrebiče, je úspora zo zlacňovania elektriny osem eur a tým, ktorí elektrinou kúria, prinesie jednopercentné zníženie cien ročnú úsporu 50 eur.

Najnižšie ceny za elektrinu pre domácnosti ponúkajú alternatívni dodávatelia energií. V prípade dodávateľa Magna Energia 1¤kWh elektriny v tarifnom pásme DD2 stojí 0,0409 eura. Lenže silová elektrina, ktorá predstavuje elektrinu priamo od výrobcu elektriny, je len jedna zo zložiek. Výsledná cena vrátane DPH je napokon 0,1191 eura za kWh.

Okrem toho musí odberateľ platiť aj stály mesačný poplatok 7,98 eura. Okrem výroby sa pri elektrine platí aj poplatok za distribúciu po nízkonapäťových úrovniach, prenos po linkách vysokého napätia, straty v sieťach, poplatok za udržanie frekvencie v sieti či dotácie na obnoviteľné zdroje energie, podporu baníctva, či poplatok za likvidáciu vyradených jadrových reaktorov. V roku 2015 mala Magna výsledný cenu elektriny v sadzbe DD2 0,1237 eura/kWh a stály poplatok bol rovnaký, ako si dodávateľ účtuje tento rok.

Západoslovenská energetika má tento rok výslednú cenu v sadzbe DD2 0,1192 eura/kWh. Stály poplatok má však oproti Magne nižší, a to 5,87 eura/mesiac. Okrem elektriny zlacnel v medziročnom prehľade aj plyn. Približne 1,8 eura ročne ušetria ľudia v bytovkách, ak na plyne len varia. Domácnosti, ktoré používajú plyn na prípravu teplej vody, budú mať zase ročne k dobru 18 eur. Výraznejšie si polepšia ľudia v rodinných domoch, ktorí plynom kúria, a to zhruba o 54 eur. Platí to pre zákazníkov štátneho SPP, no konkurencia môže ísť s cenou plynu ešte nižšie. Jeden z alternatívnych dodávateľov napríklad sľubuje medziročnú úsporu v prípade domu s plynovým kúrením až 132 eur.

Lacnejší plyn sa však pri cenách tepla zatiaľ neprejavil a ročný náklad na priemerný byt zostal na úrovni 664 eur. Návrh na cenové konanie nepredložila podľa ÚRSO ani žiadna z vodárenských spoločností. Priemerné vodné a stočné pre rok 2016 je tak 1,998 eura/m3.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zlacňovanie #plyn #elektrina #ceny energií