SaS viní vládu, že nečerpá nové eurofondy, Vážny to odmieta

SaS kritizovala podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho za nečerpanie nových eurofondov. Vážny tvrdí, že peniaze sa už čerpajú.

22.01.2016 19:04
debata (10)

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) kritizovala vládu za to, že Slovensko v novom programovom období 2014 – 2020 stále nečerpá prostriedky Európskej únie. Za tento stav je podľa liberálov zodpovedný úrad vlády a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, zodpovedajúci aj za prípravu a využívanie eurofondov. „Slovensko z tohto obdobia nevyčerpalo ani euro. Vláda opakuje chyby, ktoré boli v starom období (2007 – 2013),“ upozornil na tlačovej besede v piatok expert SaS na eurofondy Ján Rudolf. A to napriek tomu, že štát má vyše desaťročné skúsenosti z čerpania eurofondov. SR môže v novom programovom období využiť 15,329 mld. eur na deväť základných operačných programov.

Súčasná situácia je podľa Rudolfa omnoho horšia, pretože v minulosti niekoľko mesiacov po schválení operačných programov sa začalo čerpať. Operačné programy nového obdobia boli schválené v roku 2014. „Realita je taká, že sa nielen nečerpá, ale veľa operačných programov nevyhlásilo ani výzvu. Kým riadiaci orgán, teda ministerstvo, vyhlási výzvu, prijme projekty, žiadateľ uskutoční verejné obstarávanie, podpíše sa zmluva a reálne sa začne čerpať, to trvá niekoľko mesiacov až rokov,“ uviedol Rudolf, ktorý je kandidátom SaS v parlamentných voľbách. Čerpanie sa podľa neho môže reálne začať v lepšom prípade koncom tohto roka.

Vážny: Peniaze sa už čerpajú

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny zareagoval, že peniaze z nového programového obdobia sa už čerpajú. „Z nového programového obdobia bolo v roku 2015 vyčerpaných 200 mil. eur a v roku 2016 bude vyčerpaných 1,2 mld. eur, čomu zodpovedá stav vyhlasovania výziev,“ informoval Vážny. Procesy sú podľa vicepremiéra nastavené tak, že sa čerpá a toto čerpanie sa bude naďalej plynule zvyšovať. „Doposiaľ bolo vyhlásených 56 výziev a vyzvaní v súhrnnej sume 2,5 mld. eur a do konca roku predpokladáme vyhlásiť 79 výziev a vyzvaní v súhrnnej sume 3,4 mld. eur,“ dodal.

V programovom období 2014 – 2020 musí navyše každá členská krajina EÚ preukázať splnenie tzv. čiastkových cieľov a na konci roku 2018 musí preukázať, koľko vyčerpala prostriedkov a aké ciele v programoch naplnila. Inak môže o časť alokovaných prostriedkov prísť. „Zlyhal centrálny koordinačný orgán, ktorým je úrad vlády. Na čele tohto orgánu je vicepremiér Vážny, ktorý hovoril (koncom roku 2013), že v roku 2014 už budeme čerpať,“ povedal Rudolf. Za nečerpanie nových eurofondov podľa neho môže aj kvalita manažérov v štátnej správe, ale aj nepripravenosť nového informačno-technologického monitorovacieho systému, nepripravenosť systému riadenia všetkých čiastkových dokumentov, ktoré je potrebné na čerpanie peňazí.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) kritizovala vládu za to, že Slovensko v novom programovom období 2014 – 2020 stále nečerpá prostriedky Európskej únie. Za tento stav je podľa liberálov zodpovedný úrad vlády a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, zodpovedajúci aj za prípravu a využívanie eurofondov.

Sulík: Vláda je neschopná

Predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že vláda Roberta Fica je v čerpaní eurofondov neschopná a pripustila v nich veľkú korupciu. „SR je na chvoste v čerpaní eurofondov v novom období. V čase, keď vláda tvrdí, že nemá na zvýšenie platov zdravotných sestier či učiteľov, s pokojným svedomím nechá pred dverami ležať milióny, ktoré nám únia ponúka. Takto vyzerá práca Smeru pre ľudí v praxi,“ uviedol Sulík.

SaS vyzýva Vážneho, aby zverejnil údaje o tom, koľko peňazí prepadlo Slovensku v predošlom programovom období 2007 – 2013 a koľko vyčerpalo v novom období 2014 – 2020, keďže tieto informácie nie sú oficiálne k dispozícii. Liberáli navrhujú vznik jednej národnej agentúry pre implementáciu eurofondov, ich odpolitizovanie, prijatie odborníkov a schopných manažérov, a tým zamedzenie ich fluktuácie. SaS žiada okamžité vyhlasovanie výziev na podávanie projektov, povinné a spravodlivé prerozdeľovanie eurofondov podľa skutočných potrieb regiónov, ako aj zverejňovanie faktúr pri čerpaní eurofondov a efektívnejšiu kontrolu výdavkov pri projektoch. Štátna agentúra v každom kraji by podľa liberálov mala poskytovať bezplatné poradenstvo pre záujemcov o čerpanie eurofondov.

Minulé eurofondy sa majú vyčerpať celé

Vážny stále tvrdí, že bude vyčerpaná celá alokácia eurofondov z programového obdobia 2007 – 2013. „Dnes je vyčerpaná celá alokácia 11,5 mld. eur, z nej je certifikovaných 10,3 mld. eur a na administratívne doúčtovanie zostáva ešte 1,2 mld. eur,“ uviedol podpredseda vlády. Práve suma 1,2 mld. eur podľa neho nie je certifikovaná, keďže je v tomto procese. „Z tohto dôvodu čerpanie budem vedieť záväzne potvrdiť až po ukončení certifikácie, to znamená, že eurofondy dnes sú, resp. by mali byť na nižších úrovniach zmluvných vzťahov vyčerpané,“ poznamenal Vážny. Certifikované čerpanie celého zostatku bude podľa neho známe až v prvej polovici mája tohto roku, a to na základe systému finančného riadenia eurofondov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Vážny #SASKA