Gréci predbehli iné štáty EÚ, dohodli sa s Iránom o rope

Najväčšia grécka rafinérska spoločnosť Hellenic Petroleum sa stala prvým podnikom v Európe, ktorý sa dohodol s Iránom na obnovení nákupu jeho ropy po zrušení medzinárodných sankcií voči Teheránu.

23.01.2016 11:07
debata (10)

Grécky minister energetiky Panos Skurletis po piatkovom rokovaní s námestníkom iránskeho ministra ropného priemyslu povedal, že Irán považuje Grécko za vstupnú bránu pre návrat svojej ropy na európsky trh.

Hellenic Petroleum začne v rámci piatkovej dohody kupovať ropu od iránskeho štátneho ropného podniku NIOC okamžite a tiež splatí svoj starý dlh voči nemu, uviedla v piatok večer grécka firma.

Hellenic Petroleum bola pred zavedením sankcií v roku 2011 významným odberateľom iránskej ropy, ktorá sa podieľala na dovoze ropy do Grécka zhruba 20 percentami. Spoločnosť pritom Iránu ešte dlhuje asi 600 miliónov dolárov, ktoré po vstupe sankcií do účinnosti nesmela uhradiť.

Skurletis po rokovaní s iránskym činiteľom povedal, že dohoda o splatení dlhu otvorí cestu k posilneniu vzájomnej spolupráce. „Sú Grécku priaznivo naklonení a domnievajú sa, že pre nich môžeme byť bránou pre obnovený vstup na európsky trh,“ povedal Skurletis o Iráne agentúre Reuters. Dodal, že grécky premiér Alexis Tsipras plánuje vo februári návštevu Iránu.

Irán pred zavedením sankcií predával európskym rafinériám v Grécku, Taliansku a Španielsku až 800 000 barelov ropy denne. Spojené štáty a Európska únia minulý víkend oznámili, že končia so sankciami, ktoré boli zavedené kvôli iránskemu jadrovému programu. Teherán hneď nato nariadil zvýšiť domácu ťažbu ropy o pol milióna barelov denne.

Európske firmy sa zatiaľ s nákupom iránskej ropy neponáhľajú. Vyriešenie právnych otázok okolo zrušenia sankcií totiž potrvá ešte týždne, uviedol Reuters.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ropa #Irán