Škodovácke električky odjazdili v Bratislave už milión kilometrov

České električky z dielní plzenskej Škody Transportation už najazdili v Bratislave jeden milión kilometrov s cestujúcimi.

24.01.2016 19:40
električka, Škoda, Bratislava Foto: ,
V Bratislave jazdia nové škodovácke električky z českej Plzne.
debata (16)

V slovenskej metropole už slúži 45 električiek Škoda typu 29T a 30T, ďalšie miestny dopravný podnik preberá, povedal projektový manažér Škody Václav Petr. Do Bratislavy dodá firma 60 vozidiel, ktoré by mali prísť na zhruba 3,8 miliardy českých korún.

„V Plzni teraz vyrábame poslednú časť zákazky, vozidlá budú do slovenskej metropoly dodané v priebehu tejto jari,“ uviedol Petr. Všetky doteraz dodané električky jazdia podľa neho bez problémov.

Električky pre Bratislavu sú najnovšími vozidlami z dielní Škody Transportation. Do skúšobnej prevádzky vyšiel prvý nízkopodlažný voz predvlani v novembri. Typové schválenie a preukazy spôsobilosti získali v polovici minulého roka. Plzenské strojárne ich dodali do decembra 45 v obojsmernom i jednosmernom prevedení.

Do jednosmerných päťčlánkových električiek 29T sa zmestí až 241 cestujúcich, miest na sedenie je 69. Do obojsmerných električiek 30T môže nastúpiť až 242 cestujúcich a je tam 52 sedadiel. Vozidlá sú vybavené kamerovým systémom so šiestimi vnútornými a šiestimi vonkajšími kamerami, ktoré zvyšujú bezpečnosť cestujúcich.

Maximálna prevádzková rýchlosť je 65 kilometrov za hodinu. „Elektrická výzbroj sa nachádza na streche vozidla. Pri brzdení navyše dochádza k rekuperácii energie, čo spoločne s asynchrónnymi trakčnými motormi znižuje náklady na prevádzku aj údržbu,“ uviedol obchodný riaditeľ Škody Transportation Jaromír Jelínek.

Električky sú kompletne klimatizované vrátane kabíny vodiča. Pre cestujúcich so zníženou pohyblivosťou je pripravená výklopná plošina, ktorá uľahčuje ich nástup aj výstup. Vo vozidle je tiež zariadenie pre hlasovú komunikáciu medzi nevidomými cestujúcimi a vodičom.

Dcérska spoločnosť Škoda Electric dodáva do Bratislavy tiež 120 nových trolejbusov za 1,6 miliardy českých korún.

16 debata chyba