Strojári chcú učiteľskú valorizáciu platov

Tohtoročný učiteľský rast platov o štyri percentá je snom pre 120-tisíc zamestnancov v strojárstve. V roku 2016 sa totiž odborom podpisom kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa podarilo s podnikmi dohodnúť rast tarifných platov o 2,5 percenta. Strojársky priemysel pritom patrí k motorom slovenskej ekonomiky s top ziskovými podnikmi.

26.01.2016 16:00
BRATISLAVA, Protest, novela, Zákonník práce Foto:
Kým dnes protestujú učitelia, ešte pred rokom mali protestné zhromaždenie odbory za podporu schválenia novely Zákonníka práce, týkajúcej sa agentúrneho zamestnávania. Podporu celej verejnosti si jedni aj druhí získavajú ťažko.
debata (167)

„Je to vyššia kolektívna zmluva, čiže bude platiť ako základ pre vyjednávanie ďalších kolektívnych zmlúv v podnikoch. Naším zástupcom priamo v podnikoch odporúčame dohodnúť navyše ďalších 1,5 percenta a v takom prípade v roku 2016 mzdy v strojárenskom priemysle porastú o štyri percentá,“ povedal šéf odborového Zväzu OZ¤KOVO Emil Machyna.

Presne takýto rast dohodli školské odbory v roku 2016 všetkým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom. Ak by rovnako úspešné boli aj odbory v súkromných firmách, začínajúcemu zamestnancovi zaradenému v 1.¤tarifnej triede stúpne hrubý plat zo súčasných 365 eur na 379,6 eura. Ak neuspejú, platy porastú len o dohodnutých 2,5 percenta, čo znamená, že so súčasných 365 eur stúpnu na 372,3 eura.

Špičkoví odborníci strojárskeho priemyslu zaradení v 12.¤tarifnej triede mesačne zarábajú 820 eur v hrubom. Nízke platy v slovenskej ekonomike sú problémom nielen školstva či zdravotníctva, ale aj ziskovej časti slovenského priemyslu. „Starý, boľavý problém slovenskej ekonomiky je, že u nás sa stále konkuruje v mnohých firmách cenou práce, a nie inováciami. Práve vo firmách s vysokou produktivitou práce môžu dať zamestnancom aj slušnejšie mzdy,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Medzi top firmy využívajúce zložité technológie patrí bratislavský závod Volkswagenu Slovakia, v ktorého karosárni Audi Q7 obsluhuje tisíc zamestnancov tisíc robotov. Svojím 10-tisíc zamestnancom vypláca slušné platy, ktoré bez započítania manažmentu v priemere dosahujú úroveň 1¤750 eur v hrubom. „Nízke tarifné platy súkromného sektora sú aj z toho dôvodu, že vo firmách je vždy väčší dôraz kladený na výkonnostné odmeny ako v štátnej správe,“ dodal Baláž.

S uzatvorenou kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa sú spokojní aj zástupcovia strojárskych firiem. "Podľa mňa sme vyrokovali najlepšie z možného,“ povedal prezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR Alexej Beljajev. Vo Zväze strojárskeho priemyslu sú hlavne väčšie podniky a menšie firmy každý rok upozorňujú na problémy, ktoré im spôsobuje rast platov dohodnutý silnými hráčmi. Najčastejším argumentom proti vysokým platom je riziko presunu firiem do daňovo lacnejšieho Rumunska a Bulharska.

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #odborári #strojárstvo #zvyšovanie platov