Slovensko je 40. v hodnotení ekonomickej výkonnosti, druhé z V4

V hodnotení dlhodobých vyhliadok ekonomickej výkonnosti sa Slovensko umiestnilo na 40. mieste zo 181 krajín.

27.01.2016 15:18
debata (3)

Vyplýva to zo štúdie KPMG „Premenné pre udržateľný rast – Index za rok 2015“. Najsilnejšou stránkou slovenskej ekonomiky je podľa autorov štúdie otvorenosť ekonomiky s bodovým ziskom 8,7 bodu z 10, ktorá zohľadňuje ukazovatele ako výkonnosť v zahraničnom obchode a prílev priamych zahraničných investícií.

Podpriemerné hodnotenie 4,7 bodu z 10 získalo Slovensko v oblasti infraštruktúry a pomerne slabé hodnotenie 5,3 z 10 dostalo v kategórii sila verejných inštitúcií. Z prieskumu KPMG tiež vyplýva, že najväčší vplyv z hodnotených kategórií má na produktivitu krajiny sila verejných inštitúcií.

Zo susedných krajín sa na 19. mieste umiestnilo Rakúsko, na 26. mieste Česká republika, Poľsko sa umiestnilo na 43. mieste a Maďarsko je 48. "Slovensko v tomto rebríčku obstálo celkom dobre. Zaujímavé je porovnanie Slovenska s Rakúskom, kde sme v troch z piatich hodnotených oblastí dopadli lepšie ako naši západní susedia. V kvalite infraštruktúry a v sile verejných inštitúcií je však rozdiel medzi krajinami priveľký, čo malo významný dopad na celkové umiestnenie. Rakúsko nám v týchto oblastiach môže byť do ďalších rokov inšpiráciou,“ konštatuje predseda Rady partnerov KPMG na Slovensku Ľuboš Vančo.

KPMG je globálna sieť firiem, ktoré poskytujú služby v oblastiach auditu, daní a poradenstva. Sieť firiem KPMG pôsobí vo viac ako 155 krajinách a zamestnáva vyše 162 tis. ľudí. Spoločnosť KPMG Slovensko je členom globálnej siete KPMG a na Slovensku pôsobí od roku 1991. Zameriava sa prevažne na audit a poradenstvo a zamestnáva viac ako 300 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko