Ukrajina už neplánuje kupovať plyn od Ruska

Ukrajina v tomto roku zrejme zníži dovoz zemného plynu o pätinu až tretinu na 11-13 miliárd kubických metrov.

27.01.2016 17:00
debata (264)

Surovinu prestane úplne odoberať od Ruska a bude ju nakupovať výlučne od krajín Európskej únie. Tlačovej agentúre Unian to v stredu povedal ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn.

„Na stole sú rôzne možné scenáre, ale súčasné kapacity obrátených tokov plynu (v plynovodoch medzi Ukrajinou a EÚ) na pokrytie tohto množstva stačia,“ povedal Demčyšyn o plánoch na tento rok.

Vlani Ukrajina doviezla 16,4 miliardy kubíkov plynu. Dovoz suroviny z EÚ vlani zvýšila dvojnásobne na 10,3 miliardy metrov kubických. Nákup plynu z Ruska Ukrajina obmedzila na 6,1 miliardy kubíkov.

V predošlých rokoch Ukrajina kupovala plyn len od Ruska. Kvôli častým cenovým sporom a po prudkom zhoršení vzťahov medzi oboma krajinami v roku 2014 sa ale Kyjev obrátil na EÚ.

Ukrajina vlani znížila spotrebu zemného plynu o 21 percent na 33,7 miliardy kubických metrov. Odrážalo to ekonomický pokles a prerušenie dodávok plynu pre separatistické územia na východe krajiny. Časť spotreby je krajina schopná uspokojiť z vlastných zdrojov.

Rusko na konci minulého novembra prerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, kým Kyjev za ďalšiu surovinu nezaplatí vopred. Ukrajina potom dala najavo, že sa bez dodávok z Ruska zaobíde.

264 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina