Prvé listy s vratkami za plyn odoslali premiér s ministrom

Premiér Robert Fico spoločne s ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom v stredu odoslali slovenským domácnostiam prvé listy, v ktorých nájdu poštovú poukážku so sumou plynovej vratky, ktorú im vyplatí každá pobočka Slovenskej pošty.

27.01.2016 17:26
debata (15)

Do dvoch týždňov by malo zhruba 1,4 milióna domácností svoj list s plynovou vratkou dostať. Predseda vlády Fico nevylúčil, že vyplácanie plynových vratiek sa môže v budúcnosti zopakovať.

"Chceme, aby naše opatrenia boli udržateľné. Buď to pôjde touto formou, alebo cez koncepciu energetickej chudoby, kedy sa stanoví presnejšie, ktorá domácnosť na to nárok má alebo nemá. Ale chceme ľudom na energie prispievať,“ povedal Fico.

Slovenská domácnosť dostane od štátu plynovú vratku v sume od 10 do 165 eur, podľa toho, koľko plynu vlani odobrala. Najmenej dostanú domácnosti, ktoré sú v kategórii D1, a teda používajú plyn len na varenie. Takýchto domácnosti je 680 tisíc. V kategórii D2, čiže domácností, ktoré plynom aj ohrievajú vodu, je spolu 350 tisíc a v kategórii D3, v ktorej domácnosti plynom aj kúria, je 380 tisíc. Celkovo by malo ísť na plynové vratky z tohtoročného štátneho rozpočtu zhruba 48 miliónov eur.

Na plynové vratky bude mať nárok každý odberateľ, ktorý splní dve podmienky. Prvou podmienkou je, že nespotreboval za ostatných 12 mesiacov viac ako 68 573 kilowat­thodín plynu. Nebude sa to týkať odberateľov v tarife D4, medzi ktorých patria napríklad aj „vykurovači bazénov“. Ďalším predpokladom pre vyplatenie príspevku je, že odberateľ mal uzatvorenú k prvému novembru minulého roka platnú zmluvu o združenej dodávke plynu do konkrétneho odberného miesta s akýmkoľvek dodávateľom plynu. Príspevok sa teda bude vyplácať odberateľovi, ktorému bola k prvému novembru minulého roka realizovaná dodávka plynu do konkrétneho odberného miesta na základe zmluvy o združenej dodávke plynu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vratky za plyn