Berlín: Nord Stream 2 bude, ale len keď sa zachová tranzit cez Ukrajinu

Plynovod Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka po dne Baltu bude postavený len v prípade, že Rusko neodstrihne od dodávok zemného plynu Ukrajinu a východoeurópských členov Európskej únie. Poľskú vládu o tom ubezpečoval v piatok nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel.

29.01.2016 20:21
debata (79)

Snažil sa tak presvedčiť Varšavu, aby sa s kontroverzným projektom rozšírenia podmorského plynovodu zmierila.

Gabriel pri piatkovej návšteve Varšavy povedal, že už Moskve oznámil, že Nord Stream 2 bude postavený, len ak bude cez Ukrajinu prúdiť plyn v tranzitných dodávkach aj po roku 2019, keď vyprší platnosť terajšej tranzitnej dohody medzi oboma krajinami. Rusko má po tomto dátume v pláne Ukrajinu z tranzitných dodávok plynu do Európy úplne vyradiť a rozšírenie Nord Streamu by mu to umožnilo.

Rusko tiež bude musieť zaručiť dodávky do východnej Európy cez plynovod Jamal, ktorý vedie cez Bielorusko a Poľsko, povedal Gabriel podľa agentúry Reuters. Podľa neho nový plynovod zmierni dopad poklesu európskej ťažby plynu i prípadného prerušenia dodávok cez bojujúcu Ukrajinu.

Proti rozšíreniu plynovodu protestovali v novembri u Európskej komisie krajiny východnej časti EÚ vrátane Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska. Nevôľu na východe Európy vyvolal už prvý plynovod Nord Stream, ktorý v roku 2011 začal privádzať do Nemecka ruský plyn podmorskou cestou, a obišiel tak územie Poľska, Bieloruska a Ukrajiny.

Gabriel povedal, že Nemecko vníma Nord Stream ako ekonomickú otázku, kdežto pre Poľsko to je politický problém. Podpredseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki však v piatok povedal, že zvyšovať závislosť v prípade plynu na Rusku je pre Európu riskantné a podporovať nový projekt v tomto smere je tiež nezodpovedné voči Ukrajine, ktorej vzťahy s Ruskom sú veľmi napäté.

„Na Ukrajine je vojna, zatiaľ čo náš hlavný obchodný partner vedie rokovania o zvýšení kapacity (dovozu z Ruska),“ povedal Morawiecki.

Na projekte Nord Stream 2 sa dohodol ruský Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/ Wintershall, rakúskou OMV, francúzskou ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell. Projekt chce dôkladne preveriť Európska komisia. Rozšírenie plynovodu by zvýšilo jeho kapacitu na dvojnásobných 110 miliárd kubických metrov ročne.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #plyn #Ukrajina #Nord Stream