Sneh len na pár svahoch, ale ceny ako v Alpách

Ceny skipasov na tatranských či fatranských svahoch, ktoré šli medziročne v priemere o euro alebo dve eurá hore, sa zdajú slovenským lyžiarom vysoké.

30.01.2016 07:00
lyžovanie Foto: ,
Snehu bolo v úvode roka dosť, teraz sa vo viacerých strediskách topí.
debata (21)

Vo viacerých strediskách platia milovníci zimného športu plné sumy i napriek tomu, že niektoré strediská majú z viacerých zjazdoviek zasnežené len jednu či dve. Lyžiarske rezorty so zlacňovaním zatiaľ nepočítajú a drahšie lyžovanie zdôvodňujú vyššími investíciami. Za lyžovačku ušetria návštevníci stredísk až na jar. Vo väčšom slovenskom stredisku stojí celodenný skipas aj 30 eur, čo je cena porovnateľná s dobre vybavenými a zasneženými strediskami v rakúskych Alpách.

V porovnaní s minuloročnou sezónou vyšla lyžovačka v jednom z našich najväčších stredísk viac aj lyžiara Martina zo Spišskej Novej Vsi. Suma, ktorú zaplatil za skipas, podľa jeho slov nezodpovedala podmienkam na svahu. „Mnoho zjazdoviek bolo zatvorených a zelenala sa na nich tráva. Aj na zasnežených trasách sa kde-tu ukázal spod snehu kameň. V stredisku sa jazdilo na vlastné riziko,“ posťažoval sa Martin. Vzhľadom na to, že Martin sa lyžoval ešte pred hlavnou sezónou, cena skipasu bola nižšia. „No aj keby boli v prevádzke všetky zjazdovky, i tak je tá suma pre priemerne zarábajúceho človeka poriadne mastná,“ myslí si Martin.

Od decembra minulého roka je situácia vo viacerých strediskách podobná. Hoci sa na svahoch spustilo zasnežovanie a lyžiarom praje viac aj počasie, návštevníci stredísk sa stále nemôžu dosýta vyšantiť na všetkých zjazdovkách. Viaceré trate sú bez snehovej pokrývky alebo ich pokrýva len jemný prašan, ktorý na lyžovanie nestačí. Pre menší počet trás sú tak viac vyťažené a lyžiarmi preplnené hlavné trate. Na menej priaznivé lyžiarske podmienky však strediská nižšou cenou nereagujú a za svoje služby si pýtajú rovnako, akoby boli k dispozícii všetky zjazdovky.

V najbližšej dobe sa chystajú strediská znížiť svoje ceny až na jar. Rodiny s deťmi tak budú počas jarných prázdnin lyžovať o niečo lacnejšie ako počas hlavnej sezóny. Napríklad lístok vo Vysokých Tatrách zlacnie o štyri eurá, stredisko Winter park Martinky zase pôjde s cenou dolu o tri eurá. Termíny pre začiatok jarnej lyžovačky sú však individuálne, na konci marca sa môže stať, že v strediskách nebude dostatok snehu.

Jednou z možností, ako ušetriť, je podľa stredísk aj nákup lístka cez internet. Napríklad celodenný skipas vo Vysokých Tatrách vyjde dospelého lyžiara v hlavnej sezóne v pokladnici na 33 eur, ale v e-shope zaplatí o euro menej. Zľava sa týka aj najmenších lyžiarov, ktorí majú celodennú permanentku za 22 eur. Priamo v stredisku by detský skipas stál 24 eur. „Naši lyžiari a návštevníci stredísk, ktorí sú zaregistrovaní v zákazníckom programe GOPASS, kombináciou nazbieraných vernostných bodov a doplatkov získavajú výhodné skipasy a akcie, ktoré sú šité priamo na mieru každému zákazníkovi,“ odkázala Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts.

Pilotný internetový predaj skipasov spustilo tento rok aj najväčšie kysucké stredisko Snowparadise Veľká Rača-Oščadnica. Celodenný skipas pre dospelých stojí 22 eur, čo je v porovnaní s minulým rokom o dve eurá viac. Pri nákupe cez internet dospelí zákazníci zaplatia rovných 20 eur. Stredisko ponúka celkovo tri lanovky a 17 zjazdoviek, aktuálne sa lyžuje na ôsmich z nich. "V tejto sezóne sme zmodernizovali naše zariadenie, disponujeme plne automatickým zasnežovacím systémom a novým snežným vozidlom. Aj z tohto dôvodu sme zvýšili cenu skipasu o dve eurá, ale ak si návštevník zakúpi lístok cez internet, získa ho za pôvodnú cenu 20 eur,“ potvrdzuje Lenka Bacmaňáková, marketingová manažérka strediska Oščadnica.

Drobné úpravy v tohtoročnom cenníku si neodpustilo ani stredisko Martinky na Martinských holiach. Za celodenný skipas zaplatí dospelý lyžiar v porovnaní s minulým rokom o euro viac, a to 25 eur. Od malých lyžiarov si stredisko pýta 19 eur. Lyžiari majú k dispozícii šesť vlekov, jednu 6-sedačkovú lanovku a 12 zjazdoviek. V pláne je tiež obnovenie 8-kabínkovej lanovky z martinských Strání, na ktorú má nadviazať najdlhšia zasnežovaná zjazdovka na Slovensku.

„V stredisku je do 55 cm snehu, zjazdovka Flochová (pod lanovkou, pozn. redakcie) je pokrytá prírodným aj technickým snehom. Na ostatných zjazdovkách je do 40 cm prírodného snehu, postupne spúšťame aj ostatné zjazdovky,“ uzatvára Zuzana Jóbová zo strediska Winter park Martinky.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #lyžovačka #lyžiarske strediská