Portoriko požiada veriteľov o odpis až 45 percent dlhu

Portoriko predložilo svojim veriteľom návrh, v ktorom ich žiada, aby mu odpustili výraznú časť dlhu, celkovo až zhruba 45 percent.

31.01.2016 08:46
debata (3)

S odvolaním sa na informované zdroje to uviedla agentúra Reuters. Štátny dlh Portorika dosahuje približne 72 miliárd dolárov a vláda už vlani oznámila, že nie je schopná ho splácať, takže jej nezostáva nič iné, než svoje záväzky reštrukturalizovať.

Miera chudoby v krajine, ktorá je voľne pridruženým štátom k USA s vnútornou samosprávou, sa pohybuje okolo 45 percent. Mnoho obyvateľov preto odchádza do USA. Krajina už je v omeškaní so splátkami časti dlhu a ďalšie veľké splátky čakajú Portoriko v máji a júli. Snažia sa preto presvedčiť veriteľov k ústupkom.

Portoriko veriteľom navrhuje výmenu štyroch tranží dlhopisov za dve nové s odlišnou štruktúrou. Zníženie dlhu by sa líšilo podľa toho, ktoré dlhopisy sa budú vymieňať a odrážalo by aktuálne obchody s týmito dlhopismi. Plán by mal byť podľa zdrojov verejne oznámený v pondelok. Zdroje ale pripúšťajú, že veritelia sa môžu k plánu stavať skepticky, pretože je neatraktívny a vychádza z finančných prognóz, ktoré sú podľa niektorých až príliš optimistické.

Súčasné obchody s portorickými dlhopismi naznačujú, že ich držitelia počítajú s odpisom zhruba 30 percent z nominálnej hodnoty.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Portoriko