Gazprom očakáva zvýšenie ťažby plynu o 15 percent

Ruský plynárenský koncern Gazprom tento rok počíta so zvýšením ťažby zemného plynu na 480 miliárd metrov kubických z minulého rekordného minima 418,5 miliardy metrov kubických. Uviedla to v nedeľu agentúra Interfax s odvolaním sa na prezentáciu firmy.

31.01.2016 08:52
debata (1)

Gazprom tiež očakáva, že priemerná cena za plyn pre európskych odberateľov bude tento rok 199 dolárov za 1000 metrov kubických. Podľa najhoršieho scenára by mohla klesnúť na 169 dolárov za 1000 metrov kubických.

Gazprom sa má budúci týždeň stretnúť s investormi v Londýne a New Yorku, uviedla agentúra Reuters. Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležité suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Podľa svojich internetových stránok sa na globálnych rezervách plynu podieľa 18 percentami a na celosvetovej ťažbe plynu 14 percentami.

Gazprom je kľúčovým dodávateľom pre rad európskych krajín vrátane Slovenskej republiky. Pokrýva asi 30 percent celkového dopytu po zemnom plyne v Európskej únii.

Gazprom je tiež dôležitou firmou pre ruskú ekonomiku. Na celkovom hrubom domácom produkte Ruska má podiel zhruba osem percent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom