Al-Arabíja: Saudi chcú spolupracovať pri podpore cien ropy

Saudská Arábia má záujem spolupracovať s ďalšími producentmi ropy na podpore cien suroviny. S odkazom na nemenované zdroje to dnes uviedla televízna stanica Al-Arabíja.

31.01.2016 12:53
debata (2)

Z kráľovstva ale vraj nevzišiel návrh znížiť produkciu tak, ako o tom informovalo Rusko. Ceny ropy za posledný rok a pol klesli asi o 70 percent v dôsledku pretrvávajúceho previsu ponuky nad dopytom.

Ruský minister energetiky Alexander Novak tento týždeň povedal, že Saudská Arábia navrhla, aby ťažobné krajiny znížili produkciu ropy až o päť percent, a podporili tak ceny suroviny na svetových trhoch. Jeho slová spôsobili na trhu skokové zdraženie suroviny.

V sobotu vyjadril ochotu spolupracovať na koordinovanej podpore trhu tiež Irak. Tamojší minister ropného priemyslu Ádil Abdal Mahdí povedal, že jeho krajina je pripravená akceptovať rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenských krajín kartelu o znížení ťažby suroviny. Irak pritom len minulý týždeň oznámil, že jeho ťažba je rekordná a že chce vo zvyšovaní produkcie ropy pokračovať.

Cena ropy v polovici januára klesla pod 30 dolárov za barel, zatiaľ čo ešte pred rokom a pol stála ropa viac ako 100 dolárov. Najviac ropy ťaží Saudská Arábia a Rusko. Saudská Arábia, najväčší producent v rámci OPEC, doteraz odmietala výzvy niektorých členov organizácie, aby kartel znížil ťažbu, a napomohol tak k zotaveniu cien. Namiesto toho chce ťažbu zachovať na súčasnej úrovni, aby OPEC neprišiel o trhový podiel.

Podľa irackého ministra by k zvýšeniu cien ropy bolo potrebné, aby sa OPEC a nečlenské krajiny kartelu dohodli na obmedzení ťažby o približne 1,5 milióna barelov denne. Dodal, že Irak podporí mimoriadne zasadnutie kartelu, ak sa podarí dohodnúť zníženie ťažby v koordinácii s ďalšími producentmi mimo kartel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia #OPEC