Štát si vybral pre obchvat Bratislavy najlacnejších Španielov

Obchvat Bratislavy a rýchlostnú cestu R7 má postaviť konzorcium Obchvat Nula, ktorý vedie španielska spoločnosť Cintra Infraestructuras Internacional ako PPP projekt (verejné a súkromné partnerstvo). Rozhodla najnižšia cena, ktorú toto konzorcium ponúklo. O rozhodnutí o víťazovi informoval štátny tajomník rezortu dopravy Viktor Stromček.

01.02.2016 11:20
obchvat Bratislavy, D4, R7 Foto: , ,
Obchvat Bratislavy D4 - vizualizácia
debata (27)

Do konzorcia okrem Španielov patria aj spoločnosti Porr (Rakúsko) a Macquarie Capital Group (Austrália).

Samotná stavba by mala trvať štyri roky. Koncesionár by počas 30 rokov platnosti koncesie dostával ročnú platbu vo výške 56,72 milióna eur. Táto cena podľa Stromčeka bude konečná, návrh zmluvy neumožňuje navyšovanie splátky.

V súťaži na stavbu a prevádzkovanie boli v užšej súťaži štyri konzorciá, každé viedla silná zahraničná spoločnosť. Celkový počet záujemcov o výstavbu obchvatu bol deväť.

V najlbižších dňoch ministerstvo dopravy zverejní záverečnú ponuku na internete (www.obchvatbratislavy.sk) a pripravuje seminár, ktorý celý projekt odprezentuje. Po stanovisku ministerstva financií bude nakoniec celú koncesnú zmluvu schvaľovať vláda.

Podľa Stromčeka víťaz súťaže uspel pretože mal výhodné financovanie a „agresívnu“ cenu. Ak sa ministerstvo dohodne s ostatnými uchádzačmi o koncesiu, zverejní podrobné informácie aj z ich ponúk.

zväčšiť
obchvat Bratislavy, R7, D4, diaľnica

Uchádzači o koncesiu na obchvat

Štyri konzorciá, ktoré sa dostali do záveru tendra na výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu D4 a R7 cez PPP projekt, predložili svoje záväzné ponuky 13. novembra.

Konzorcium ViaDunaj vedie francúzska spoločnosť Vinci Concessions spolu s firmami Vinci Highways a Meridiam Eastern Europe.

Španielska spoločnosť Cintra Infraestructuras Internacional je na čele konzorcia Obchvat Nula, v ktorom sú aj firmy Porr a Macquarie Capital Group.

Lídrom konzorcia Astrela je rakúska spoločnosť Strabag spolu s partnermi Strabag Motorway, Reding Infrastructure a John Laing Investments Limited.

Ďalšie konzorcium ViaDunaj vedie nemecká spoločnosť Hochtief PPP Solutions spolu s Iridium Concesiones de Infraestructuras a Dif Infra PPP 3 Luxembourg.

Cenové ponuky na D4 a R7
uchádzač čistá súčas.hodnota doba výstavby ročná splátka
  (v mil. eur) (v rokoch) (v mil. eur)
Obchvat Nula 997,53 4,25 56,72
ViaDunaj 1 191,90 3,50 69,01
BratislaVia 1 326,21 4,00 76,78
ASTRELA 1 572,48 4,75 91,04
Zdroj: ministerstvo dopravy
27 debata chyba
Viac na túto tému: #R7 #diaľnice #PPP #D4 #obchvat Bratislavy