Slovensko zrejme zaznamená rekord v počte turistov

Na Slovensko prišlo vlani viac turistov ako v roku 2014. Celkové konečné číslo môže byť rekordné.

01.02.2016 13:37
debata (6)

Od januára do novembra minulého roka prišlo na Slovensko 4,027 mil. turistov. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2014 je to o 15,7 % viac. Informovala o tom Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), ktorá vychádza z údajov Štatistického úradu SR. V sledovanom období medziročne narástol počet prenocovaní o 13 % na 11,6 mil. Zo všetkých turistov tvorili Slováci 60 % a ich počet v medziročnom porovnaní stúpol o 15 %. Počet zahraničných hostí vzrástol o 235 tisíc, čo predstavuje 17-percentný rast.

„Dôvody, pre ktoré bol v roku 2015 zaznamenaný takmer 16-percentný medziročný nárast cestovného ruchu a záujmu o Slovensko je viacero. Medzi tie najdôležitejšie patrí zlepšovanie dopravného spojenia na Slovensko, či už leteckých liniek, alebo vlakových spojení, no tiež, že SACR dlhodobo propaguje Slovensko ako pokojnú krajinu, čo je významný faktor pri hľadaní dovolenky. Zároveň sa SACR zamerala na aktívnu a cielenú propagáciu Slovenska prostredníctvom vyhľadávača Google a siete YouTube a tiež realizovala viaceré reklamné kampane v televízii Eurosport,“ informoval hovorca agentúry Martin Šebesta.

"Očakávame, že v roku 2015 dosiahneme historicky rekordné výsledky slovenského cestovného ruchu a prekonáme doteraz najlepší rok 2008, kedy si dovolenku na Slovensku vybralo 4,082 milióna návštevníkov,“ dodala generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová. V tomto roku očakáva SACR v porovnaní s minulým rokom nárast turizmu o 5 % až 7 %. Príčinami tohto nárastu by mali byť podľa hovorcu slovenské predsedníctvo v rade EÚ, majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní či svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus