Windows 10 už beží na viac počítačoch ako Windows XP

Operačný systém Windows 10 od spoločnosti Microsoft je po pol roku od uvedenia na trh na viacerých počítačoch než Windows XP.

03.02.2016 06:46
debata (11)

Podľa údajov spoločnosti Net Market Share bol systém Windows 10 v januári inštalovaný na 11,9 percenta osobných počítačov. Podiel Windows XP predstavoval 11,4 percenta, Windows 8.1 potom 10,4 percenta. Ešte v decembri Windows 10 zaostávali za XP aj Windows 8.1, uviedol server stanice CNN.

Najnovší operačný systém od Microsoftu má ale pred sebou ešte dlhú cestu, pokiaľ chce prekonať lídra trhu Windows 7. Tento operačný systém je teraz na 52,5 percenta osobných počítačov na svete.

Windows 10 sú od svojho debutu na konci minulého júla úspešné, pretože sú zatiaľ najrýchlejšie prijatou verziou operačného systému Windows. Doteraz boli inštalované na viac ako 200 miliónoch prístrojov a Microsoft očakáva, že do roku 2018 bude mať jeho nový operačný systém viac ako jedna miliarda prístrojov.

Avšak záujmu o Windows 10 pomohla aj nová stratégia Microsoftu, ktorý umožnil všetkým, ktorí majú teraz systémy Windows 7 a Windows 8.1, aby si nový operačný systém stiahli zadarmo.

Windows XP zostávajú stále veľmi rozšírené, hoci Microsoft v roku 2014 prestal s ich podporou. Štrnásť rokov starý operačný systém má stále viac než jeden z desiatich počítačov.

Analytici očakávajú, že Windows 10 by sa mohli začať viac presadzovať v tohtoročnej roku, pretože firmy začnú aktualizovať svoje počítače, na ktorých sú Windows 7. Firmy na svojich počítačoch operačné systémy aktualizujú väčšinou len pomaly a väčšina sa ich tiež rozhodla, že vynechá inštaláciu neobľúbených Windows 8.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows