Argentína zaplatí Talianom staré dlhy z čias bankrotu

Argentínska vláda sa v utorok dohodla so skupinou talianskych investorov na vyrovnaní nesplateného štátneho dlhu v objeme 1,35 miliardy dolárov, ktorý zostal po štátnom bankrote Argentíny z roku 2002.

03.02.2016 07:33
debata

Dohoda, ktorú ešte musí schváliť argentínsky parlament, je prvým úspechom novej vlády prezidenta Maurícia Macriho v rokovaniach s investormi, ktorí odmietli reštrukturalizáciu dlhov po bankrotu krajiny. Riešenie otázky starých dlhov je považované za kľúč k získaniu investorov a k posunutiu tretej najväčšej ekonomiky v Latinskej Amerike späť na rastovú dráhu.

Argentína vyplatí zhruba 50 000 talianskym investorom celú istinu nesplatených dlhopisov v sume 900 miliónov USD plus 50 percent navyše. Podľa argentínskeho ministra financií Alfonsa Prata-Gaya táto talianska skupina má v rukách približne 30 percent celkovej hodnoty dlhopisov, ktorých majitelia po bankrote Argentíny odmietli pristúpiť na reštrukturalizáciu a výrazné zníženie hodnoty svojich investícií.

Prat-Gay podľa agentúry Reuters uviedol, že vláda je teraz rozhodnutá nájsť rýchle a spravodlivé riešenie s americkými investormi, ktorí požadujú vrátenie celej istiny plus nahromadených úrokov. Neochota predošlých vlád pristúpiť s nimi na dohodu viedla podľa ministra k tomu, že celková hodnota týchto záväzkov vzrástla na 9,9 miliardy dolárov z počiatočných 2,9 miliardy USD.

Konzervatívny prezident Macri po svojom novembrovom zvolení označil riešenie sporu o nesplatené dlhy za svoju prioritu. Minulé ľavicové vlády požiadavky majiteľov starších dlhopisov odmietali a ignorovali verdikty amerického súdu, ktoré boli pre Buenos Aires nevýhodné.

V dvoch kolách reštrukturalizácie štátnych dlhopisov z minulého desaťročia prijali podmienky ponúknuté Argentínou majitelia 92 percent dlhopisov. Tí tak v rámci dohody dostali nové dlhopisy v hodnote necelej tretiny pôvodnej sumy.

Argentína sa predvlani v júli dostala opäť do platobnej neschopnosti, keď americký súd zablokoval splátku reštrukturali­zovaných dlhopisov a podmienil ju tým, že sa Argentína musí najskôr vyrovnať so skupinou žalujúcich hedgeových fondov. Tie Argentína doteraz odmietala vyplatiť v obave, že sa k nim pripoja ďalší majitelia nevymenených dlhopisov, a celková nárokovaná suma by tak mohla stúpnuť až na 15 miliárd dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína