Prísne kontroly v obchodoch očistili potravinový reťazec

Slovensko je v Európskej únii posudzované ako bezpečná krajina s garanciou zdravotne bezchybných potravín. Za uplynulé štyri roky spotrebitelia nečelili žiadnemu dramatickému potravinovému škandálu, ktorý by vznikol na domácej pôde. Je to aj výsledok sprísnených kontrol celého potravinového reťazca v réžii štátneho potravinového dozoru.

05.02.2016 07:00
obchod, potraviny, nakupovanie, Foto:
Zosilnenie kontrol v obchodoch začalo prinášať výsledky.
debata (6)

Voľný pohyb tovaru vrátane potravín priniesol na Slovensko spestrenie ponuky a vyšší konkurenčný tlak na domácich výrobcov. Rubom týchto výhod sa stali rýchlo rastúce dovozy lacných, neraz menej kvalitných, ale aj zdravotne rizikových potravín, ktoré ohrozovali zdravie spotrebiteľov a podrážali nohy slovenským poľnohospodárom a potravinárom. Odpoveďou na tento nebezpečný jav bolo zosilnenie kontrol a sprísnenie postihov.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, v réžii ktorého sa celý tento proces odohrával, včera na stretnutí s novinármi skonštatoval, že tlak, pod ktorým sa ocitli všetci aktéri potravinového reťazca, priniesol pozitívne výsledky.

Jahnátek naozaj vystupňoval kontroly do krajnosti. Od druhého polroka 2012 až do konca minulého roka inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy často aj v súčinnosti s políciou vykonali dovedna 207¤688 kontrol. Na ich konci boli správne konania so sankciami za vyše 15,5 milióna eur a blokové pokuty za 313-tisíc eur.

Podvádza sa menej

Kontroly prišli v čase, keď Európa čelila viacerým potravinovým škandálom, z ktorých najväčší sa spájal so zámenou hovädzieho mäsa za lacnejšie konské. Časť týchto produktov zachytil potravinový dozor aj na Slovensku.

Práve táto aféra spolu s cestnou soľou v poľských mäsových výrobkoch vari najväčšmi prispela k obratu v myslení slovenských spotrebiteľov. Tí si aj v dôsledku permanentne vykonávaných kontrol porovnávajúcich kvalitu domácej a zahraničnej produkcie začali uvedomovať, že najčerstvejší tovar, pri ktorom je dobre vystopovateľný pôvod výrobku, je slovenský.

Niektoré z opatrení Jahnátkovej administrácie označovali predovšetkým obchodníci za prehnané. Najväčšej kritike podrobili predovšetkým razantne zvýšené pokuty, ktoré sa v prípade bezprostredného ohrozenia ľudského zdravia dostali až na úroveň od jedného do piatich miliónov eur.

Kontrolóri túto možnosť využili a v niekoľkých prípadoch udelili tieto pokuty. Všetky skončili na súdoch, konania nie sú dodnes uzavreté, ale jedno je isté: štát si konečne vynútil rešpekt a podľa údajov, ktoré včera zverejnil rezort pôdohospodárstva, nastalo naozaj výrazné zlepšenie.

Tú sú niektoré fakty, ktoré podľa ministra Ľubomíra Jahnátka dokumentujú zlepšenie situácie. Počet nedostatkov, ktoré inšpekcia zistila v najväčších obchodných reťazcoch, klesol o jednu tretinu až polovicu. Typickým príkladom je Metro Cash Carry, kde zo 16,87 klesli nedostatky na 8,8 percenta.

Za veľký úspech Jahnátek označil skutočnosť, že v priebehu vlaňajška klesol predaj potravín po dobe spotreby a dátume minimálnej trvanlivosti z jedného percenta na 0,82 percenta. Bolo to obchodníkmi jedno z najviac kritizovaných opatrení, ale jeho vymáhanie sa podľa Jahnátka oplatilo.

Možno príde uvoľnenie

Minister sa domnieva, že k celkovému zlepšeniu bezpečnosti predávaných potravín prispelo aj to, že zvýšil frekvenciu kontrol mimo pracovného času a nariadil viacero mimoriadnych kontrol. Práve počas nich sa ukázalo, aký poriadok vládne vo výrobe, v obchodoch a skladoch.

Kontrola potravín si posvietila aj na ich transport. Medializácia nedostatkov najmä z prvých dvoch rokov donútila firmy a šoférov, aby viac dbali o dodržiavanie stanovených podmienok prepravovaných potravín.

Kým v prvých rokoch figurovali na čele hriešnikov najmä poľskí dovozcovia, tí sa vlani výrazne zlepšili. Zistili im len 1,88 percenta nezrovnalostí, kým českým dopravcom 3,33 a slovenským 3,38 percenta.

Aj na základe týchto výsledkov dospel Ľubomír Jahnátek k názoru, že v budúcnosti možno do istej miery zmäkčiť pokuty. Nie priamo ich výšku, ale dať systémom tzv. rolovania hriešnikom väčšiu šancu na nápravu.

Do rebríčka potravín s najčastejšie sa vyskytujúcimi prehreškami proti potravinovej legislatíve zaradil šéf štátneho potravinového dozoru tvrdé alkoholické nápoje, víno, ovocie a zeleninu, ryby, mrazené a hotové jedlá, škrupinové ovocie, med, mlieko a mäso, ale aj pekárenské výrobky.

Pri alkoholických nápojoch niektorí výrobcovia vydávali liehoviny za ovocné destiláty a tiež nedodržiavali deklarovanú koncentráciu alkoholu. Pri víne klamali spotrebiteľov zasa tak, že vína dovezené zo zahraničia vydávali za slovenské.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalita potravín