Číňania v Nemecku skupujú firmy

Čína pokračuje v rekordných nákupoch v Nemecku. Čínska spoločnosť Beijing Enterprise kúpi nemeckú firmu zameranú na hospodárenie s odpadmi Energy form Waste (EEW) za 1,4 miliardy eur. Číňania tak získajú technológie pre riešenie svojich problémov so znečistením a recykláciou odpadov.

05.02.2016 08:00
debata (25)

Nová najväčšia akvizícia čínskej firmy v Nemecku prichádza necelý mesiac po predchádzajúcej rekordnej dohode, ktorou bolo prevzatie nemeckého výrobcu strojov na spracovanie a výrobu gumy a umelých hmôt KraussMaffei. Podľa zdrojov pri započítaní dlhu je hodnota transakcie až 1,8 miliardy eur.

Čína vyčlenila na obdobie rokov 2013 až 2016 približne 16 miliárd USD na zlepšenie aktivít v oblasti nakladania s odpadovými vodami a odpadkami v najľudnatejšej krajine sveta. Podľa vládnych odhadov je okolo veľkých čínskych miest zakopaných sedem miliárd ton odpadu a hlavné mesto Peking je teraz obklopené pásom skládok označovaných pohŕdavo ako siedmy cestný okruh.

Čína má preto v pláne do roku 2030 premeniť 30 percent svojho odpadu na elektrinu. V súčasnosti sa využíva na výrobu elektriny necelých päť percent odpadu. Avšak elektrárne na odpad sú väčšinou odmietané rezidentmi, ktorí sa boja znečistenia.

EEW má najmodernejšiu technológiu na kontrolu emisií a efektívny systém riadenia zberu odpadu. Má dlhodobé kontrakty na príjem odpadu a dodávanie energie a tepla. Za rok 2015 podľa predbežných odhadov firma vykázala zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi 190 miliónov eur, napísala agentúra Reuters.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína