Letisko v Bratislave zaznamenalo dvojciferný nárast počtu cestujúcich

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave sa stalo v minulom roku jedným z najúspešnejších letísk v Európe z hľadiska nárastu počtu vybavených pasažierov.

07.02.2016 11:43
debata (16)

Ako informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková, vyplýva to zo štatistík Medzinárodného združenia európskych letísk ACI Europe. „Bratislavské letisko sa so svojím výrazným nárastom pasažierov až o 15,4 % zaradilo v roku 2015 ku krajinám ako Írsko, Portugalsko, Grécko, Rumunsko, Maďarsko, Slovinsko a Litva, ktorých letiská dosiahli až dvojciferný nárast,“ uviedla.

Priemerný nárast počtu cestujúcich na letiskách v Európe pritom dosiahol vlani 5,2 %. Letiská, ktoré sú súčasťou Európskej únie, rástli o 5,6 %, európske letiská nepatriace do EÚ dosiahli priemerný nárast o 3,9 %.

„Dvojciferný nárast za rok 2015 je pre letisko BTS vynikajúci výsledok. Pričinilo sa o to otvorenie základne leteckej spoločnosti Ryanair na letisku, čo prinieslo nové linky do Atén, Madridu a Berlína, aj zvýšenie frekvencií na existujúcich linkách. Rovnako tiež príchod leteckej spoločnosti Pobeda s dennou pravidelnou linkou do Moskvy,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R.

Štefánika v Bratislave Ivan Trhlík. Trend nárastu počtu pasažierov očakáva aj v roku 2016, čo podľa neho potvrdzuje aj nárast cestujúcich v januári o 44 % v porovnaní s januárom 2015.

Lepšie výsledky v porovnaní s priemerom európskych letísk dosiahlo najväčšie slovenské letisko aj v oblasti prepravy nákladu či pohybov lietadiel. Zatiaľ čo preprava leteckého carga vzrástla na európskych letiskách v priemere o 0,7 %, bratislavské letisko zaznamenalo v roku 2015 nárast prepraveného nákladu o 8,5 % na súhrnných 21 098 ton. Pohyby lietadiel narástli v priemere v Európe o 2,2 %, v Bratislave dosiahol nárast pohybov (vzletov a pristátí lietadiel) 14 % s 24 622 pohybmi.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,43 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR spravuje všetky jej akcie od septembra 2014, kedy prevzalo od Fondu národného majetku SR jeho podiel vo výške 50,30 %.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #aerolinky #letisko Bratislava