Pribudlo podvodov s platobnými kartami

Slovenská polícia eviduje za minulý rok 1 779 podvodov s platobnými kartami pri medziročnom náraste o 6,3 %.

08.02.2016 13:36
debata

Odhadovaná škoda sa pohybuje na úrovni 1,3 mil. eur. Najčastejšou obavou Slovákov v on-line prostredí je pritom napadnutie zariadenia vírusom. V prieskume Eurobarometer sa takto vyjadrilo 61 % respondentov. Strach z krádeže identity má 59 % Slovákov, z napadnutia či podvodov s bankovou kartou a internetovým bankovníctvom má obavy 54 % opýtaných.

Úroveň bezpečnosti pritom do veľkej miery závisí od prístupu samotného užívateľa. “Banka svojim klientom nikdy neposiela e-maily s linkom na internetbanking. Rovnako tak si nikdy prostredníctvom emailu, SMS správy alebo telefonicky nepýta od klienta citlivé údaje,” upozorňuje hovorkyňa Poštovej banky Anna Jamborová. V prípade tzv. phishingu dochádza k útokom pritom v desiatkach tisícov prípadov ročne.

V rámci bezpečnosti by si mali klienti pravidelne meniť aj heslo do on-line bankovníctva. Z prieskumu vyplynulo, že počas uplynulých dvanástich mesiacov tak urobila iba necelá pätina Slovákov, resp. 19 % respondentov. Európsky priemer je pritom o niečo vyšší, a to na úrovni 25 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #karty