Odborári sa so SAD-kami dohodli na zvýšení miezd

Odborový zväz KOVO a Zväz autobusovej dopravy sa v pondelok dohodli na zvýšení tarifných aj priemerných platov pre približne 12-tisíc zamestnancov autobusových spoločností.

08.02.2016 15:07
(typo - nepouzivat v orise) Peniaze, euro,...
debata (2)

Tarifné mzdy stúpnu o 6,6 percenta a priemerné platy o tri až štyri percentá. Ako ďalej vysvetlil šéf odborárov Emil Machyna, tri percentá sú isté a to štvrté bude závisieť od splnenia hospodárskeho výsledku spoločností v tomto roku, podotkol však, že za ostatných päť rokov SAD-ky hospodárske ciele naplnili, a teda je predpoklad, že ich splnia aj tento rok. Dohodnutý nárast tarifných aj priemerných miezd nie je závislý od výšky inflácie, čo podľa Machynu znamená, že reálny nárast platov by mohol byť aj vyšší.

Priemerné platy v autobusovej doprave sa pohybujú od 600 do 950 eur v závislosti od regiónu, priemerne sú na úrovni 780 eur. Tarifné platy vodičov autobusov či servisných pracovníkov by teda mali priemerne stúpnuť o 50 eur a priemerné mzdy o približne 30 eur. Dohodnutý nárast platov platí pre rok 2016, vrátane výplat za január. Minulý rok sa odborári so zamestnávateľmi dokázali dohodnúť len na 2,5-percentnom zvýšení priemerných miezd, tarifné platy sa vlani nezvyšovali.

Odborový zväz KOVO a Zväz autobusovej dopravy sa po niekoľkých neúspešných kolách dokázali dohodnúť na zvýšení miezd až pred sprostredkovateľom, ktorého určilo ministerstvo. Odborári na začiatku požadovali 10-percentné zvýšenie tarifných miezd, zamestnávatelia ponúkali 6 percent. Priemerné mzdy pôvodne žiadali odborári zvýšiť o osem percent, zamestnávatelia boli ochotní pristúpiť na jedno percento.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #autobusová doprava