Vitol: Nízke ceny ropy môžu vydržať až desať rokov

Ceny ropy zostanú na nízkej úrovni až desať rokov. Ich výraznejšiemu zvýšeniu totiž bráni spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky a ťažba z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. Uviedla to podľa agentúry Bloomberg spoločnosť Vitol Group, ktorá je najväčším nezávislým obchodníkom s ropou na svete.

09.02.2016 07:00
debata (19)

„Je ťažké očakávať dramatický nárast cien,“ povedal agentúre Bloomberg generálny riaditeľ podniku Ian Taylor. Dodal, že ceny ropy by sa najbližších päť až desať rokov mohli pohybovať v rozpätí od 40 do 60 dolárov za barel.

Cena severomorskej ropy Brent sa v januári prepadla až na 27,10 dolára za barel, teda na najnižšiu úroveň za takmer 13 rokov. Teraz sa nachádza v blízkosti 33 dolárov za barel. Podľa Taylora ale nie je isté, či sa už ceny ropy odrazili od dna. Na trhu s ropou totiž naďalej panuje previs ponuky nad dopytom, čo vedie k zvyšovaniu zásob. V druhej polovici roka však šéf Vitol očakáva mierny nárast cien na 45 až 50 dolárov za barel.

Podľa Taylora je možné, že ceny ropy sa už nevrátia nad hranicu 100 dolárov za barel. Zdražovaniu ropy bráni okrem vysokých dodávok na trh tiež efektívnejšie využívanie tejto suroviny.

Ceny ropy tlačí nadol aj neochota Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) obmedziť ťažbu. Kartel, naopak, v poslednej dobe produkciu zvyšuje a zostruje cenovú vojnu s ostatnými ťažiarmi. Podľa Taylora však nemožno vylúčiť, že sa OPEC dohodne s nečlenskými ťažobnými krajinami, ako je napríklad Rusko, na koordinovanom obmedzení ťažby.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa