Jarešková: MMF neposkytne pomoc Ukrajine, kým sa nevyrieši politická situácia

Medzinárodný menový fond neposkytne ďalšiu finančnú pomoc Ukrajine skôr, než bude jasné, že v prípade kolapsu súčasnej vlády bude nová vláda pokračovať v sľúbených reformách. Uviedla to ukrajinská ministerka financií Natalija Jarešková.

09.02.2016 07:42
debata (49)

Ukrajina čaká už od októbra, že MMF uvoľní ďalšie peniaze zo sľúbeného balíka 40 miliárd USD. Vyplácanie peňazí je podmienené tým, že vláda urobí ekonomiku konkurencieschop­nejšou a obmedzí korupciu. Neistý doterajší postup vlády premiéra Arsenija Jaceňuka pri zavádzaní reforiem doplnený politickými hádkami však oneskoril vyplatenie tretej splátky zo sľúbenej pomoci, a to 1,7 miliardy USD.

„Myslím si, že ich (MMF) prístup nie je politický, ale budú čakať pokiaľ nebude jasné, kto sú výkonné orgány a či tieto orgány prevezmú zodpovednosť za plnenie podmienok, podľa ktorých nám už poskytli 6,7 miliardy USD,“ povedala Jarešková ukrajinskej televíznej stanici ICTV. „Môžu poskytnúť (finančnú pomoc) inej vláde, ale iná vláda musí prevziať zodpovednosť a záväzky, ktoré sme prijali pred rokom,“ dodala.

Hovorca MMF nebol okamžite k dispozícii, aby sa k vyhláseniu Jareškovej vyjadril. Ukrajinská vláda sa snaží spamätať zo šokujúceho odchode ministra hospodárstva v minulom týždni. Komentár Jareskovej zdôrazňuje vážnosť politickej krízy, ktorá by mohla ohroziť vzťahy so zahraničnými veriteľmi.

Minister hospodárstva Aivaras Abromavičius minulý týždeň podal demisiu s tým, že nechce byť „bábkou“ skorumpovaných záujmových skupín. Obvinil tiež blízkeho spolupracovníka prezidenta Petra Porošenka, že sa snaží zmocniť kontroly nad jeho ministerstvom.

Výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová minulý týždeň uviedla, že rezignácia Abromavičiusa je znepokojujúca. Zmeny v programe finančnej podpory ale neoznámila.

Ukrajina závisí na peniazoch od MMF, USA a Európskej únie. Ekonomika krajiny vlani klesla o viac ako desať percent, hlavne pre vojnu so separatistami na východe krajiny, napísala agentúra Reuters.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina