Rusko sa v Haagu odvolalo proti verdiktu v kauze Jukos

Rusko v utorok podalo odvolanie proti rozhodnutiu holandského arbitrážneho súdu, podľa ktorého musí ruský štát vyplatiť akcionárom skrachovanej spoločnosti Jukos odškodnenie 50 mld. USD. Informoval o tom v utorok súdny zdroj.

09.02.2016 14:30
debata (71)

Pôvodný verdikt vyniesol stály arbitrážny tribunál v Haagu v júli 2014. V tom čase konštatoval, že ruské súdy pod tlakom vládnych úradov nechali zbankrotovať spoločnosť Jukos a jej majiteľa Michaila Chodorkovského, ktorý mohol vláde politicky konkurovať, poslali do väzenia. Panel sudcov sa začal kauzou zaoberať v roku 2005.

Kedysi prosperujúci koncern Jukos, ktorý mal hodnotu zhruba 40 mld. USD, sa dostal do krachu po tom, čo voči nemu ruské úrady vzniesli dodatočné požiadavky na platenie daní. Po znárodnení väčšinu aktív Jukosu prevzal najväčší producent ropy v krajine, spoločnosť Rosnefť, kontrolovaný blízkym spojencom prezidenta Putina Igorom Sečinom.

Šéf firmy Chodorkovský sa v roku 2003 dostal do väzenia za daňové podvody a inú ekonomickú kriminalitu. Podľa obhajcov a opozičných médií bolo skutočným dôvodom jeho uväznenia to, že financoval opozíciu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Chodorkovského prepustili na slobodu v decembri 2013.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jukos