Druhý pilier dôchodcom najbližšie roky nepomôže

Politické strany najbližšie roky nerozlúsknu problém nízkych dôchodkov z druhého piliera.

10.02.2016 12:00
socialna poistovna, dochodky Foto: ,
Konkurenciu medzi poisťovňami v druhom pilieri by mohla zvýšiť možnosť vyplácania súkromných dôchodkov cez Sociálnu poisťovňu.
debata (25)

Čoraz viac ľudí po odchode do penzie tvrdo narazí na skutočnosť v podobe nízkych súkromných penzií vo výške pár desiatok eur. To môže vyvolať nespokojnosť s celým druhým pilierom. Podľa demografického vývoja totiž väčšina ľudí minimálne do roku 2020 dostane vyšší dôchodok od štátu, ako sporitelia druhého piliera spoliehajúci sa na penziu vyplácanú štátom a súkromnou poisťovňou.

Za nízke súkromné dôchodky môže slabá konkurencia troch súkromných poisťovní umožňujúca vysoké marže. Poisťovne tiež na rozdiel od bánk doplácajú na súčasné nízke úrokové sadzby a nemajú veľa možností ako bezpečne investovať peniaze určené na vyplácanie súkromných penzií. Štát môže situáciu zmeniť zvýšením konkurencie umožnením vyplácania súkromných dôchodkov cez Sociálnu poisťovňu.

Čo budeme robiť, ak sa problém nízkych dôchodkov bude týkať desať tisícov ľudí?
Ivan Švejna, ekonomický expert strany Most-Híd

Naštartovať poisťovne na vyplácanie vyšších dôchodkov by mohol aj takzvaný programový výber spočívajúci v možnosti vybratia peňazí nasporených v druhom pilieri. Rizikom tohto riešenia je, že ľudia by peniaze minuli na spotrebu a v starobe by sa o nich musel opäť starať len štát. Riešením by mohlo byť ľuďom umožniť, aby nasporené peniaze použili na vyplatenie hypotéky. Byt totiž ľudia v krajnom prípade môžu predať a pri raste cien nehnuteľností na tom zarobia viac ako na nízkych súkromných dôchodkoch. O budúcnosti druhého piliera včera medzi sebou diskutovali ekonomickí experti všetkých politických strán, ktoré majú po marcových voľbách v roku 2016 šancu dostať sa do parlamentu.

Prvý vs. druhý pilier

„Porovnávanie výšky penzií medzi prvým a druhým pilierom môže spôsobiť v budúcnosti veľké problémy. Pre nízke súkromné dôchodky sa nakoniec samotní ľudia môžu o pár rokov dožadovať zrušenia druhého piliera,“ povedal Ivan Švejna, ekonomický expert strany Most-Híd. Nárok na poberanie kombinovanej penzie od štátu a súkromnej poisťovne má v roku 2015 približne tritisíc ľudí. Napriek tomu sa poberať súkromné penzie zatiaľ odhodlalo len 314 ľudí a len pre 34 z nich bol vstup do druhého piliera výhodný. Zvyšných 280 sporiteľov má nižší dôchodok v porovnaní s tým, keby sa spoľahli len na penziu od štátu. „Čo budeme robiť, ak sa problém nízkych dôchodkov bude týkať desať tisícov ľudí?“ opýtal sa Švejna. Riešenie vidí v umožnení vybratia peňazí našetrených v druhom pilieri a použiť ich na iný účel ako kúpu súkromného dôchodku.

Najsilnejšia politická strana Smer zatiaľ neplánuje nič meniť na dominantnom postavení súkromných poisťovní. Jej odborníci totiž spolu s expertmi Národnej banky Slovenska trvajú na tom, že peniaze z druhého piliera by mali byť použité na zabezpečenie ľudí v starobe. V opačnom prípade totiž hrozí, že ľudia peniaze z druhého piliera minú na spotrebu a v starobe ostanú opäť na krku štátu. Politici sa medzi sebou dokázali zhodnúť len na potrebe ústavného zákona o druhom pilieri. „Druhý pilier potrebuje v prvom rade stabilitu a pokoj. Toto dokáže zabezpečiť jedine ústavný zákon, ktorého prijatie by konečne mohlo ukončiť politické prekáračky o tom, kto chce zničiť druhý pilier,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian, odborník strany Smer.

Problém je v tom, že o vyplácanie súkromných dôchodkov prejavili záujem len tri súkromné poisťovne, ktoré zatiaľ väčšinou nedokážu konkurovať vysokým štátnym penziám. Zamestnanec zarábajúci posledných desať rokov priemernú mzdu, ktorá je aktuálne vo výške 861 eur za mesiac, bude mať v druhom pilieri ušetrených približne 7360 eur. Za túto sumu si v súkromnej poisťovni kúpi mesačnú penziu vo výške 21 eur. Ďalších 376 eur bude aj naďalej poberať zo štátneho prvého piliera. Kombinovaný dôchodok z prvého aj druhého piliera v tomto prípade bude 397 eur za mesiac. Ak by sa zamestnanec s rovnakým príjmom rozhodol v starobe spoliehať len na štát, jeho mesačný dôchodok bude 422 eur. V tomto prípade na vstupe do druhého piliera prerobil 25 eur za mesiac.

Budúcnosť dôchodkov

Nízke súkromné dôchodky môžu v budúcnosti zatieniť aj dobre nastavenú sporiacu časť druhého piliera. Pracujúci ľudia majú totiž možnosť rozdeliť svoje dôchodkové odvody posielané na účet v Dôchodkovej správcovskej spoločnosti medzi bezpečné dlhopisové a rizikové indexové fondy. Bezpečné dlhopisové fondy dokázali od svojho vzniku ponúknuť sporiteľom ročné výnosy od 2,1 percenta do takmer 2,9 percenta. Naopak, rizikové indexové fondy od svojho vzniku ponúkajú výnosy v rozmedzí od 1,6 percenta do 10,4 percenta.

Výhodnosť druhého piliera pocítia dnešní pracujúci po tom, čo pracovný trh začnú opúšťať prvé silné ročníky a dôchodcov začne byť viac ako pracujúcich ľudí. „Prvá demografická vlna príde v roku 2022, keď do dôchodku nastúpi silná generácia rodiaca sa po druhej svetovej vojne, ale rozhodujúca druhá demografická vlna príde až okolo roku 2040, keď do penzie začnú nastupovať dnešní štyridsiatnici,“ upozornil Ján Šebo, ekonóm z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Zmena spôsobí, že kým dnes ľudia odchádzajúci do penzie dostanú od štátu dôchodok vo výške 60 až 70 percent svojho pôvodného príjmu, tak v budúcnosti to bude len 37 až 47 percent pôvodného príjmu. Na zmiernenie tohto problému majú slúžiť práve úspory z druhého piliera.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #poisťovňa #dôchodky