Autá Google by mohli jazdiť bez volantu aj pedálov

Plne automatické autá od spoločnosti Google, ktoré by jazdili samy bez akéhokoľvek zásahu vodiča, by sa onedlho mohli dostať do bežnej premávky. Americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) totiž uviedol, že počítačový systém, ktorý tieto autá riadi, by podľa federálnych zákonov mohol byť považovaný za šoféra.

11.02.2016 17:00
Google, auto Foto:
Prototyp automatického auta od spoločnosti Google, ktorý pri riadení používa množstvo senzorov na sledovanie okolia, ako aj presný navigačný systém.
debata (8)

Koncept samoriadených áut divízia Google predložila úradom ešte v novembri. Tento koncept predpokladá, že autonómne vozidlo nepotrebuje ľudského vodiča. „Súhlasíme s Google, že (samoriadené autá) nebudú mať vodiča v tradičnom zmysle slova, v akom mali autá vodiča počas uplynulých vyše sto rokov,“ uviedol úrad NHTSA. Spoločnosť Google už dávnejšie dostala v Kalifornii a Nevade povolenie testovať automatické autá v bežnej premávke. Podmienkou však bolo, že v aute musí byť prítomný šofér, ktorý pomocou volantu a pedálov môže do jazdy kedykoľvek zasiahnuť. Google je však presvedčená, že autá bez volantu a bez pedálov sú v skutočnosti bezpečnejšie a dôsledne dodržujú pravidlá cestnej premávky vrátane povolenej rýchlosti.

Technológie samoriadených áut vyvíja viacero automobiliek. Najčastejšie sa hovorí o výrobcovi elektrických áut Tesla Motor či automobilovej skupine Renault-Nissan. Rôzne asistenčné systémy sú vo vozidlách prítomné už aj teraz. Autá samy držia jazdný pruh, vedia samy zabrzdiť či zaparkovať. Analytici sa však zhodujú, že plne automatické autá sa na cestách tak skoro neobjavia, a to najmä pre obavy z ich bezpečnosti v nepredvídateľných situáciách. Je však možné, že aspoň na diaľniciach bude čoskoro možné stretnúť modely áut, ktorých vodiči si počas jazdy budú spokojne čítať knihu alebo pripravovať niečo na zahryznutie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Google #autonómne autá