Brusel sa ešte nevyjadril k Nord Streamu 2

Postoj Európskej komisie k plynovodnému projektu Nord Stream 2 stále nie je známy. Podľa eurokomisára zodpovedného za vznik Energetickej únie Maroša Šefčoviča, komisia získava ešte ďalšie informácie o projekte potrebné pre jeho celkové posúdenie.

14.02.2016 20:10
debata (5)

"Analýza právnej stránky tohto projektu ešte stále nie je kompletná, pretože nemáme k dispozícii všetky informácie ohľadom tohto projektu. Komunikujeme s nemeckou stranou. Budeme trvať na tom, aby sa európske právo v plnej miere aplikovalo,“ uviedol na stretnutí s novinármi Šefčovič.

Podpredseda Európskej komisie je stále presvedčený, že plynovodný projekt, na realizácii ktorého sa dohodli firmy zo západnej Európy spoločne s ruskou spoločnosťou Gazprom, nie je v súlade s prioritami Energetickej únie. "Taktiež môžem povedať, že máme viaceré obavy, ktoré sa týkajú jednak diverzifikácie v EÚ, ako aj oblasti bezpečnosti dodávok plynu,“ konštatoval Šefčovič.

Viaceré krajiny Európskej únie sa postavili proti novému plynovodu vedenému cez Baltské more. Ministri zo Slovenska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Maďarska a Rumunska zodpovedajúci za oblasť energetiky vo svojej krajine poslali v decembri minulého roka do Bruselu list, v ktorom vysvetľujú, prečo je rozšírenie plynovodu Nord Stream proti záujmom Európskej únie. Proti plynovodu sa vyjadrila aj Česká republika. Bulharsko však napríklad vyjadreniami svojho premiéra Boika Borisova plynovodný projekt podporilo.

Slovensko je presvedčené, že postavením plynovodu Nord Stream 2 sa odstaví preprava plynu z Ruska do EÚ cez Ukrajinu. Tým pádom stratí na významnosti aj Slovensko, ktoré v súčasnosti predstavuje významného hráča v oblasti dodávok plynu do západnej Európy. Viacerí slovenskí štátni predstavitelia tvrdia, že Slovensko by tak prišlo ročne od 400 do 700 miliónov eur.

Ruská firma Gazprom dodáva plyn do Nemecka cez Baltské more prostredníctvom plynovodu Nord Stream. V septembri minulého roku Gazprom vytvoril konzorcium so spoločnosťami E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE a Royal Dutch Shell s cieľom vybudovať plynovod Nord Stream 2, ktorý by umožnil Rusku do roku 2019 úplne obísť Ukrajinu a tým pádom aj Slovensko. Trasa Nord Stream 2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 miliárd kubických metrov ročne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nord Stream