Čínska oceľ dala do pozoru celú Európu

Stovka oceliarov z Košíc bola v pondelok súčasťou 5-tisícového davu, ktorý pochodoval Bruselom. Oceliari z 15 krajín EÚ varovali pred praktikami Číny. Druhá najväčšia ekonomika sveta vraj posiela na trhy oceľ za dumpingové ceny. To má zrážať európskych oceliarov na kolená a znižovať im zisky. Tisícky ľudí prichádzajú každý mesiac o prácu.

17.02.2016 17:30
oceľ, protest Foto: ,
Európski oceliari v pondelok 15. fabruára 2016 protestovali v Bruseli proti dovozom lacnej čínskej ocele.
debata (14)

Aj slovenská fabrika, ktorá na východe Slovenska zamestnáva viac ako 10-tisíc ľudí a nepriamo ďalších 2-tisíc, už musela pre lacnú čínsku oceľ od začiatku roka posielať ľudí domov a okresávať pracovný čas.

Oceliarske asociácie Eurofer a industriAll uviedli, že len za december minulého roka stratil sektor v EÚ 5-tisíc pracovných miest. Kríza je podľa nich veľkou hrozbou pre všetkých 330-tisíc zamestnancov odvetvia, ktorých počet sa už od roku 2008 znížil o 85-tisíc.

Organizáciu protestného pochodu zastrešovala AEGIS Europe, združenie 30 priemyselných odvetví Európy, vrátane oceliarskeho priemyslu, priemyslu hliníka, keramiky, skla, solárnych panelov či výroby bicyklov. Z Košíc prišli členovia manažmentu, odborári a zamestnanci z rôznych prevádzok, vrátane prezidenta spoločnosti U.S. Steel Košice Scotta Buckisa. „EÚ sa musí brániť záplave tovarov predávaných za neférové dumpingové ceny,“ povedal v pondelok na proteste Buckis.

V novembri korporácia United States Steel zverejnila za tretí štvrťrok 2015 čistú stratu 173 miliónov dolárov. Segment U.S. Steel Europe vykázal za tretí štvrťrok 2015 zisk 18 miliónov dolárov, pričom výrobné kapacity boli využívané na 90 percent. Mario Longhi, prezident a výkonný riaditeľ koncernu U. S. Steel, však nedávno povedal, že komerčné trhy sa nezlepšujú tak, ako firma očakávala.

Do Bruselu spolu so slovenskými oceliarmi prišli aj ich kolegovia z Českej republiky. Prišli asi tri stovky zástupcov troch českých oceliarní. „Problémom je aj nižší záujem investorov o európske oceliarstvo a takisto dosahy na životné prostredie. Čínska výroba ocele napríklad produkuje o 43 percent viac emisií skleníkových plynov ako európska,“ povedal v pondelok šéf ArcelorMittal Ostrava Tapas Rádžekar. Na severe Moravy priamo v trojici oceliarskych firiem pracuje asi 15-tisíc ľudí, nepriamo je zamestnaných ďalších 50-tisíc. Z Kysúc tam dochádzajú za prácou aj Slováci.

Európski oceliari na problém dumpingových cien z Číny dlhodobo upozorňujú Európsku komisiu a žiadajú prijatie opatrení, napríklad v podobe ciel na čínsku oceľ, ktoré by boli v prospech európskeho priemyslu. Čína má aktuálne domáce prebytočné kapacity ocele v množstve okolo 400 miliónov ton, čo je takmer trikrát viac ako celkový dopyt po oceli v EÚ, rovnajúci sa 155 miliónom ton ocele.

Európska komisia už sčasti na požiadavky európskych oceliarov reagovala. Začiatkom roka zaviedla clá na dovoz oceľových plechov valcovaných za studena z Číny a Ruska. Clá na čínsky dovoz sa pohybujú v rozpätí 13,8 až 16 percent, na ruský od 19,8 do 26,2 percenta. Komisia môže zároveň neskôr rozhodnúť, že ich rozšíri so spätnou splatnosťou až od decembra 2015. Okrem toho otvorila antidumpingové vyšetrovanie v prípade čínskych bezošvých rúr, ťažkých plechov a plechov valcovaných za horúca. Brusel chce zistiť, či sa tieto výrobky nepredávajú v Európe za umelo znížené ceny.

Zároveň však zvažovaným prijatím statusu trhovej ekonomiky v Číne komisia vystavuje európskych oceliarov veľkému riziku. V takom prípade by sa totiž znížili možnosti uvaľovať na čínsky dovoz antidumpingové clá. Čína podľa oceliarov však nie je trhovou ekonomikou a ešte stále nesplnila štyri z piatich kritérií, aby mohla byť za ňu považovaná.

Európsky oceliarsky priemysel je druhým najväčším výrobcom ocele vo svete. Približne 500 oceliarní v 23 členských krajinách každoročne vyrobí 177 miliónov ton.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #U.S. Steel #oceľ