Elektronické diaľničné známky vynášajú viac než pôvodné nálepky

Príjmy z predaja nových elektronických diaľničných známok (eDZ) sú podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) zatiaľ vyššie zhruba o tridsať percent.

18.02.2016 07:30
debata (24)

V tomto roku by sa tak mohli zvýšiť približne o 10 mil. eur až 15 mi. eur. Ministerstvo dopravy pôvodne očakávalo, že po zavedení e-známok začiatkom tohto roka výber poplatkov vzrastie o 15 až 20 %.

„Blížime sa k stavu, že možno za január a február, kedy sa bežne predávalo zhruba 72 % ročných nálepiek, predáme celoročné množstvo diaľničných nálepiek za predchádzajúce roky. Nárast je enormný a je aj pri tridsaťdňových a desaťdňových známkach,“ informoval v stredu Počiatek.

„Systém funguje veľmi dobre, vytvára dodatočné príjmy na vyššej úrovni ako sme pôvodne očakávali a tým pádom nie je tlak momentálne na zvyšovanie ceny nálepiek,“ dodal minister. Ak Smer zotrvá vo vláde, cenu známok podľa Počiatka neplánuje zvýšiť.

Minister dopravy vystríhal vodičov, ktorí po diaľniciach a rýchlostných cestách ešte jazdia bez zaplatenia a stále nedostali pokutu, aby sa nespoliehali na to, že im nepríde neskôr.

„Neunikne tomu žiadny vodič. Na to, aby sme pokutu spracovali, máme dva roky. Nech si nemyslia, že ak im pokuta ešte nedošla, tak im nepríde. Už je len 5 % vodičov, ktorí nálepku nemajú, čiže disciplína sa výrazne zvýšila,“ povedal Počiatek.

Národná diaľničná spoločnosť ešte 8. februára informovala, že bez elektronickej diaľničnej známky sa po spoplatnených diaľniciach a rýchlostných cestách k 5. februáru pohybovalo 7 483 vozidiel. Kontrolný systém vtedy odhalil aj 1 102 áut, ktoré si zakúpili krátkodobú desaťdňovú známku, no po diaľniciach jazdili ešte aj po uplynutí jej platnosti. V prvý februárový deň známku nemalo 6 095 vozidiel a s desaťdňovou známkou po lehote platnosti jazdilo 657 áut. Napriek tomu, že tisíce vodičov za využívanie diaľnic nezaplatilo, pokutu pre spracovanie údajov doteraz nemuseli dostať.

Kontrolný systém NDS každý deň monitoruje splnenie povinnosti úhrady elektronickej diaľničnej známky. Autá jazdiace po spoplatnených diaľniciach preveruje neustále 114 kamier rozmiestnených v rámci celej infraštruktúry. Kontrolný systém je doplnený šiestimi špeciálnymi mobilnými hliadkami. V prípade zistenia nezaplatenia známky, resp. ak vozidlo nebude disponovať platnou známkou, od 1. februára sa naplno využíva inštitút objektívnej zodpovednosti.

NDS zatiaľ nezverejnila informácie o predaji e-známok v prvom mesiaci tohto roka, podobne ani údaje o predaji pôvodných papierových nálepiek za celý minulý rok. Službu výberu a evidencie úhrady diaľničných známok za užívanie vymedzených úsekov ciest pre diaľničiarov prevádzkuje mýtna spoločnosť SkyToll, a.s.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #elektronické diaľničné známky