Čína má priveľa 'zombie' fabrík, chce ich pozatvárať

Nadmerná priemyselná kapacita v Číne sa výrazne zhoršuje od roku 2009, keďže má Peking problémy so zavádzaním reforiem a s odporom lokálnych vlád, ktoré sa za každú cenu pokúšajú o rast. V pondelok to povedal predseda Európskej obchodnej komory v Číne Jörg Wuttke.

22.02.2016 09:29
debata (5)

Čínska centrálna vláda si nadmernú kapacitu a zatvorenie „zombie“ závodov dala do svojich politických kľúčových priorít na rok 2016 a už predstavila akčné plány, ktoré počítajú so zatvorením oceliarskych a uhoľných závodov. Tieto plány sú doposiaľ poslednými v dlhom rade opatrení, ktoré majú riešiť nadbytok výrobných kapacít vo viacerých hlavných odvetviach.

Podľa Európskej obchodnej komory v Číne zostáva však nejasné, či Peking dokáže dostať problémové závody preč z trhu a riešiť problémy, ktorými sú napríklad dlhy a nezamestnanosť.

Wuttke uviedol, že schválenie ďalších veľkých projektov umožnilo ďalšie zhoršovanie miery využívania závodov. Týka sa to napríklad výroby ocele, hliníka, či chemického priemyslu. Európska obchodná komora v Číne sleduje deväť priemyselných sektorov, pričom mierne zlepšenie miery využívania kapacít nastalo iba vo výrobe veterných turbín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína