Na Slovensku sa vlani spotrebovalo viac plynu

Na Slovensku sme vlani spotrebovali viac plynu ako rok predtým. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca distribučnej spoločnosti SPP-distribúcia Milan Vanga, vlani sa ich distribučnou sieťou prepravilo 4,585 miliárd metrov kubických zemného plynu.

22.02.2016 11:20
debata (2)

V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 345 miliónov metrov kubických plynu. „Z dlhodobejšieho hľadiska sú v súčasnosti dosahované nižšie distribuované objemy plynu spôsobené najmä vyššími teplotami ovzdušia v zimných mesiacoch v porovnaní s dlhodobým normálom,“ dodal Vanga.

Podľa neho ostatné dve zimy sa svojimi vysokými teplotami absolútne vymykali z akéhokoľvek rámca dlhodobých predpovedí. „Pokorenie dvadsaťročného teplotného maxima počas zimných mesiacov malo zásadný negatívny dopad na objemy distribuovaného plynu, s čím nepočítal žiadny regulačný vzorec,“ doplnil Vanga. Plynárenská distribučná spoločnosť zatiaľ nechce hodnotiť dodávky plynu počas tohtoročnej vykurovacej sezóny. „Na prognózy je priskoro, aj keď teploty v januári 2016 boli o niečo nižšie, čo sa odrazilo na mierne zvýšených objemoch distribuovaného plynu,“ konštatoval Vanga.

Hlavnou činnosťou spoločnosti SPP – distribúcia je predaj distribučných kapacít, rozvojové aktivity, prevádzka a výkon údržby plynárenskej distribučnej siete, prostredníctvom ktorej sa distribuuje približne 98 % z celkového distribuovaného objemu zemného plynu v Slovenskej republike do viac ako 1,5 milióna odberných miest. Stopercentným vlastníkom SPP-distribúcia je firma SPP Infrastructure, v ktorej má Slovenský plynárenský priemysel ovládaný štátom 51-percentný podiel a 49-percentný podiel Slovak Gas Holding B.V., ktorý vlastní česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP